Τι τρώνε οι μαθητές στα κυλικεία των σχολείων;


Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών πραγματοποίησε μια έρευνα στα κυλικεία από 153 γυμνάσια και λύκεια των Νομαρχιών Αθηνών, Πειραιά, Εύβοιας και Βοιωτίας, τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο
  • Το 75% των αρτοσκευασμάτων που πάρθηκαν για έλεγχο περιείχαν βελτιωτικά, αντιοξειδωτικά, καθώς και βούτυρα κακής ποιότητας.
  • Από το σύνολο των δειγμάτων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (παγωτά, γιαούρτια, γάλα), το 45% ήταν αλλοιωμένα μέσα σε ψυγεία, ενώ το 10% των παγωτών ήταν λιωμένα.
  • Τυρόπιτες και σπανακόπιτες σε ποσοστό που φτάνει το 85% περιείχαν αλλοιωμένο τυρί, ενώ το 65% συνοδευόταν από μια άσχημη μυρωδιά στο σπανάκι, που ήταν τρίμα ή κατεψυγμένο.
Οι διατροφικές προτιμήσεις των μαθητών και οι απόψεις καθηγητών και διευθυντών είναι οι εξής:
  • Το 76% των μαθητών δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο έτοιμο φαγητό του κυλικείου,
  • το 80% των μαθητών δεν γνωρίζει εάν αυτό που τρώει είναι υγιεινό ή όχι.
  • Τα 74% των μαθητών, όπως δηλώνει, προτιμά να καταναλώνει σνακ, αναψυκτικά, κρουασάν και γενικά προϊόντα που βρίσκονται εκτός λίστας από το υπουργείο.
  • Οι καθηγητές τώρα, σε ποσοστό 65%, δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα των προϊόντων που πωλούν τα κυλικεία των σχολείων τους, ούτε με τις συνθήκες υγιεινής τους.
  • Το 70% των καθηγητών υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων κάνει κακό στην υγεία των παιδιών.
  • Ικανοποιημένοι εμφανίζονται, αντίθετα, οι διευθυντές των σχολείων, καθώς στο σύνολο των ερωτηθέντων το 70% δηλώνει ευχαριστημένο με τις συνθήκες λειτουργίας του κυλικείου τόσο σε επίπεδο υγιεινής και συντήρησης των τροφίμων.
Τι υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι των κυλικείων; Το 90% δηλώνει ότι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς γίνονται συχνά, αν και το 97% δεν είχε υπογεγραμμένο δελτίο έγκρισης από δημόσιο ελεγκτή. Τέλος οι υπεύθυνοι των κυλικείων σε ποσοστό 80% ζητούν να γίνει πιο ελαστική η λίστα που ορίζει τα επιτρεπόμενα προϊόντα.
(από το σημερινό Έθνος της Κυριακής)
-------------------------------------------------
Τι επιτρέπεται από το νόμο να πωλείται στα σχολικά κυλικεία; (οι παρενθέσεις δικές μου-ΚΕ)

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ:

Σάντουιτς ή τοστ με τυρί, ντομάτα, γαλοπούλα
(το τυρί αυτό όμως συχνά είναι κατεργασμένο τυρί για τοστ, με συντηρητικά και άλλες ουσίες)

Ψωμί τύπου 90%, πολυτελείας, κουλούρι σημίτικο, σταφιδόψωμο
(ο κυλικειάρχης γνωρίζει να ξεχωρίζει την ποιότητα του ψωμιού;)

Τυριά ελληνικής παραγωγής
(σε τι φαγώσιμη μορφή; στα τοστ;)

Φρυγανιές σε μικρή συσκευασία
(τι εμπεριέχεται στη συσκευασία των φρυγανιών; οι απλές ή και τα κάθε λογής αμφιλεγόμενα κράκερς; Η οδηγία επισημαίνει ότι, αν περιέχονται σε αυτά τα αρτοσκευάσματα λιπαρές ουσίες, τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων- πώς θα τα αναγνωρίσει ο κυλικειάρχης;;)


Γάλα παστεριωμένο, γιαούρτι χωρίς προσμείξεις, φρούτα εποχής πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
(επιτρέπεται όμως και το σοκολατούχο γάλα)

Φυσικοί χυμοί φρούτων
(γνωρίζει ο κυλικειάρχης να ξεχωρίσει τον 100% φυσικό χυμό από τα διάφορα νέκταρ και φρουτοποτά;)

Ξηροί καρποί
(σε τι ποσότητες; αλατισμένοι-ψημένοι-τηγανισμένοι ή ωμοί; έχει μεγάλη διαφορά στη διατροφική αξία)

Τυρόπιτα και σπανακόπιτα πολύ καλής ποιότητας
(οι οποίες είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένες με μείγμα τυριού χαμηλής διατροφικής αξίας και με επιβλαβείς σφολιάτες)

Τσάι και καφές μόνο για το προσωπικό.
------------------------------------------
Χρειάζονται λοιπόν πιο προσεκτικές διατυπώσεις των οδηγιών, επιμορφωτικά σεμινάρια στους ιδιοκτήτες κυλικείων, αυστηρότατοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, ποινές όπου παραβιάζονται οι κανονισμοί, πρωτοβουλίες των γονέων και άσκηση πιέσεων για αυστηρούς ελέγχους και προγράμματα διατροφικής αγωγής και αγωγής του καταναλωτή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σχόλια