Μαθητές και τηλεόραση

Από χτεσινό άρθρο της Μακεδονίας:

Τι βλέπουν οι μαθητές στην τηλεόραση

Καλύτεροι πελάτες των προγραμμάτων μυθοπλασίας, όπως είναι τα σίριαλ, αποδεικνύονται οι μαθητές δημοτικού-γυμνασίου, όπως προκύπτει από την ανάλυση της AGB για το διάστημα 1/10-31/12 2008.

Της Φωφώς Μπόνιου

Μάλιστα οι παρέες των... μικρών πελατών της TV αποδεικνύεται ότι περιμένουν πώς και πώς να μάθουν τις νέες σκανταλιές του Θανάση Μαυροτσούκαλου -γιου του Διονύση Μαυροτσούκαλου, που υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος- αλλά και να διασκεδάσουν με τις γκάφες του "Λάκη του γλυκούλη" (με τον Πέτρο Φιλιππίδη). Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των λιλιπούτειων τηλεθεατών κάθε Παρασκευή βράδυ (και ίσως επειδή την επομένη δεν έχουν σχολείο) δεν χάνουν επεισόδιο από την κωμική σειρά του Mega "Ευτυχισμένοι μαζί", η οποία στις ηλικίες 4-14 χρόνων "σκοράρει" σε ποσοστά (70,9%!) που θα ζήλευε ακόμα και ο Λάκης Λαζόπουλος. "Ανεβασμένες" όμως στις εν λόγω ηλικίες είναι και οι μετοχές και του "Λάκη του γλυκούλη", ο οποίος "έκλεισε" τη σεζόν με ποσοστό της τάξης του 61,8%. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Agb "σουξέ" στο εν λόγω κοινό -που σύμφωνα με την Agb φθάνει το 1.109.670 τηλεθεατές- γνωρίζουν ακόμη τα σίριαλ "Η πολυκατοικία" (68,7%) "Λατρεμένοι μου γείτονες" (70%) και "L.A.P.D." (55,2%). Τα παιδιά όμως φαίνεται ότι δεν παραλείπουν να βλέπουν και εκπομπές κινουμένων σχεδίων. Μάλιστα στο τηλεβαρόμετρο της Agb και επί συνόλου δέκα δημοφιλέστερων προγραμμάτων, εκτός από τις πέντε πρώτες θέσεις που φέρουν την υπογραφή σίριαλ, στα υπόλοιπα πόστα συναντάμε τα παιδικά "Σούπερ παιδιά" (58,1%), "Road runner" (62%) και "Ντόρα, η μικρή εξερευνήτρια" (50,2%). Εκτός των άλλων οι νεαροί τηλεθεατές διασκέδασαν το τελευταίο τρίμηνο με το τηλεπαιχνίδι του Mega "Μια τρύπα στο νερό" (54,1%) αλλά και με την ξένη ταινία "Μόνος στο σπίτι" (47,5%) με τον ηθοποιό Μακόλεϊ Κάλκιν.

ΓΝΩΜΗ

Μαθητές και σίριαλ

Της Αννας Κουρουμπλή, ψυχολόγου - οικογενειακής θεραπεύτριας

Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα απογοητευτικό ότι παιδιά ηλικίας 4 -14 χρόνων παρακολουθούν με προσήλωση και συστηματικότητα σίριαλ που δεν απευθύνονται στην ηλικία τους. Η θεαματικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα σίριαλ αυτά μάλιστα συχνά προβάλλονται και σε ώρες που λογικά τα παιδιά θα έπρεπε να είναι στα κρεβάτια τους, αφού την άλλη μέρα το πρωί έχουν σχολείο. Συχνά ξενυχτούν μαζί με τους γονείς τους για να παρακολουθήσουν τα σίριαλ. Σκοπός τους είναι να κάνουν κάτι όλοι μαζί, να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν μία οικογενειακή ατμόσφαιρα. Στρέφουν όλοι την προσοχή τους στην υπόθεση του σίριαλ και στην πραγματικότητα η επικοινωνία μεταξύ τους είναι ελάχιστη. Οι κουβέντες τους είναι σύντομες και αφορούν αυτό που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούν, το οποίο είναι ελκυστικό γιατί παρουσιάζει ένα ελαφρύ παραμυθένιο τρόπο ζωής. Συχνά οι πρωταγωνιστές είναι και νεαρά παιδιά, έτσι οι μικροί τηλεθεατές ταυτίζονται με αυτούς τους ήρωες και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Σίγουρα το θέμα της σχέσης παιδιών και τηλεόρασης είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό, στο οποίο μεγάλη ευθύνη φέρουν οι γονείς, οι οποίοι πολύ συχνά δεν έχουν χρόνο για τα παιδιά τους, μια και είναι “συνεχώς πολύ απασχολημένοι”.

Σχόλια