Χαρισματικοί ενήλικες


Μεταφράζω ένα άρθρο της προέδρου της ένωσης SENG (Supporting Emotional Needs of the Gifted), Cheryl M.Ackerman.

Σε μια κοινωνία που θεωρεί κατά κύριο λόγο χαρισματικούς τους ενήλικες που έχουν φτάσει σε κάποιο επίτευγμα στο πεδίο των ικανοτήτων τους, και που επικεντρώνει όλη σχεδόν την προσοχή της (όταν έχει βέβαια κάποιο αντίκρισμα και συμφέρον) στα χαρισματικά παιδιά, είναι μεγάλη πρόκληση να σκεφτούμε κάπως αλλιώς τους χαρισματικούς ενήλικες.

Ακόμα και οι επαγγελματίες του χώρου της χαρισματικότητας, δε δίνουν αρκετή προσοχή στο θέμα των χαρισματικών ενηλίκων. Επειδή υπάρχει αυτή η έλλειψη προσοχής, οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε για τους χαρισματικούς ενήλικες αφορούν μόνο εκείνους που έκαναν μεγάλα επιτεύγματα στη ζωή τους. Ωστόσο, ο πληθυσμός των χαρισματικών ενηλίκων είναι πολύ ευρύτερος από αυτό. Ποιοί όμως είναι οι χαρισματικοί ενήλικες;
Είναι εκείνοι οι μεγάλοι που όταν ήταν στο σχολείο, ακολούθησαν ειδικά προγράμματα για χαρισματικά παιδιά; Είναι εκείνοι που τους θεωρούσαν ιδιοφυίες στα μαθηματικά, τη μουσική, ή κάποια άλλη ενασχόληση που η κοινωνία εκτιμά; Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που φαίνεται να έχουν ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής; Η απάντηση, όπως μπορεί να μαντέψατε, είναι: ναι, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, αν ένα άτομο δεν εντοπίστηκε ως χαρισματικό στη σχολική ηλικία, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και χαρισματικό άτομο. Επιπλέον, κάτι που μπορεί να φαίνεται άκακο, όπως το να μην έχει εντοπιστεί ως παιδί, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεικόνας του.

Ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά των χαρισματικών ενηλίκων είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το τους εντόπισαν νωρίτερα στη ζωή τους, εκείνοι που δεν εντοπίστηκαν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση: να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά τους αυτά χωρίς να τους καθοδηγεί με κάποιον τρόπο η 'ετικέτα' της χαρισματικότητας. Εκείνοι βέβαια που αναγνωρίστηκαν πιο πριν αντιμετωπίζουν την πρόκληση να κατανοήσουν τους εαυτούς τους ως χαρισματικούς, δηλαδή υπό το φως αυτής της ετικέτας.

Ενώ έχουμε πολύ περιορισμένη βιβλιογραφία για τους χαρισματικούς ενήλικες και για το πώς να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν και να διαχειριστούν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ανάγκες, υπάρχουν τρία άρθρα στην ιστοσελίδα του SENG που αφορούν αυτά τα θέματα. Το καθένα επικεντρώνει σε κάτι διαφορετικό.

Σχόλια