Ταλαντούχοι συγγραφείς και καλλιτέχνες πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη;

Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, ορισμένα άτομα που διαθέτουν ικανότητες σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ηλικίας τους μπορεί να είναι και περισσότερο ευάλωτα, ευαίσθητα και μπερδεμένα.

Η ιστοσελίδα Hoagies’ Page που είναι αφιερωμένη στα χαρισματικά-ταλαντούχα άτομα, δηλώνει το εξής σχετικά με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία: "Παρόλο που είναι δημοφιλής άποψη ότι τα χαρισματικά παιδιά κινδυνεύουν από υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή να έχουν αυτοκτονικά επεισόδια από ό,τι ο μέσος όρος, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να έχουν δείξει κάτι τέτοιο, παρά μόνο για τους μαθητές που είναι δημιουργικά χαρισματικοί στις εικαστικές τέχνες και τη συγγραφή. Ούτε όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάθλιψη και η αυτοκτονία είναι χαμηλότερες σε συχνότητα στα χαρισματικά άτομα".

Σύμφωνα με την ειδικό Μ. Neihart, "φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένο ποσοστό μανιοκαταθλιπτικών διαταραχών και αυτοκτονικών αποπειρών στους δημιουργικούς ανθρώπους και ιδιαίτερα στους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες. Οι ψυχικές διαταραχές φαίνεται να απαντώνται πιο συχνά στους δημιουργικούς καλλιτέχνες παρά στο γενικότερο πληθυσμό".

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα ενδελεχείς και εμπεριστατωμένες έρευνες που να μας διαβεβαιώνουν αυτές τις υποθέσεις. Σίγουρα πάντως παρατηρούνται πολλά κοινά ανάμεσα σε ορισμένες συμπεριφορές αλλά και γνωστικά χαρακτηριστικά και στους δύο πληθυσμούς (ψυχικά νοσούντες και δημιουργικούς ανθρώπους) που μας υποψιάζει για τη φύση της δημιουργικότητας και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δημιουργικοί, χαρισματικοί και ταλαντούχοι άνθρωποι συχνά είναι τελειομανείς, απαιτητικοί, πολύ ευαίσθητοι και χρειάζονται πολλές φορές απομόνωση, προκειμένου να ασχοληθούν με το αντικείμενό τους (προπόνηση, εξάσκηση, διάβασμα, κατασκευές, πειράματα, κτλ). Εκτός από αυτά, ενδέχεται να έχουν αυτό που ονομάζεται υπαρξιστική κατάθλιψη αλλά και να δέχονται επιπρόσθετες πιέσεις για να επιτύχουν σε αυτό που κάνουν (οι προσδοκίες των γονιών, του σχολείου και της κοινωνίας είναι υψηλότερες και πιο πιεστικές).

Ενδιαφέροντα αναγνώσματα:
http://www.nytimes.com/1994/11/14/books/exploring-the-links-between-depression-writers-and-suicide.html
http://www.blisstree.com/articles/famous-writers-and-artists-and-mental-illness-234/

Σχόλια