Διαφορές ανδρών-γυναικών στο στρες

Τελικά φαίνεται ότι δεν αντιδρούν και τα δύο φύλα με τον ίδιο τρόπο, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ένα στρεσογόνο ερέθισμα. Ενώ μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι όλοι οι άνθρωποι αντιδρούν με τον μηχανισμό flight or fight (φυγή-απομάκρυνση από το ερέθισμα, ή μάχη μαζί του), οι γυναίκες φαίνεται ότι εκκρίνουν διαφορετικές ουσίες, που τις ωθούν προς διαφορετικές αντιδράσεις στη συμπεριφορά. Αντιγράφω απόσπασμα από αυτό το σχετικό άρθρο (υπογραμμίσεις δικές μου):

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) για τη «βιοχημεία των σχέσεων» δείχνει ότι οι γυναίκες αντιδρούν στο στρες με έναν καταρράκτη χημικών που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και τις προτρέπει να φροντίζουν, να δημιουργούν και να διατηρούν φιλίες με άλλες γυναίκες. Πώς γίνεται αυτό; Οταν οι γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση στρες, εκκρίνεται μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη ή αλλιώς και «ορμόνη της αγάπης». Αυτή η ορμόνη σχετίζεται μεταξύ άλλων με την καλή διάθεση, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση (την ικανότητα δηλαδή να συν-αισθάνεσαι τον πόνο ή τη χαρά του άλλου). Η έκκριση της οξυτοκίνης φαίνεται να «μπλοκάρει» την αντίδραση «μάχομαι ή φεύγω» και αντί αυτού οι γυναίκες έχουν την τάση να φροντίσουν τα παιδιά ή/και να βρεθούν με άλλες γυναίκες, π.χ., να φτιάχνουν έναν καφέ και να αρχίζουν να κουβεντιάζουν και να δένονται συναισθηματικά. Οταν τελικά ασχοληθούν με κάποια φροντίδα ή φιλική συνεύρεση, τότε εκκρίνεται ακόμη περισσότερη οξυτοκίνη, κάτι που συντελεί σημαντικά στη μείωση του στρες και τη δημιουργία ενός αισθήματος χαλάρωσης.

Αυτό το αίσθημα χαλάρωσης δεν δημιουργείται και στους άντρες με τον ίδιο τρόπο. Η ορμόνη τεστοστερόνη -η οποία εκκρίνεται στους άντρες σε μεγάλο βαθμό όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες- φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά της οξυτοκίνης, ενώ η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο φαίνεται να τα αυξάνει. Οταν οι άντρες βιώνουν στρες, συνήθως προτιμούν να ξεσπάσουν ή να πάνε κάπου μόνοι τους - κι όταν αισθανθούν έτοιμοι, να επανέλθουν στην κατάσταση.

Σχόλια

Ο χρήστης NONAME είπε…
Καλώς σας βρήκα, το μπλοκ σας μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τυχαία φυσικά έπεσα πάνω σας,ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συναισθηματική νοημοσύνη.
Το συγκεκριμένο θέμα που αναρτήσατε με βοήθησε αρκετά να καταλάβω και δικές μου αντιδράσεις κατά καιρούς. Και διαπιστώνω τώρα πως αν και η δική μου τακτική συνήθως είναι "μάχομαι η φεύγω", έχω παρατηρήσει αρκετές φορές να ασχολούμαι με το παιδί μου και να εισπράττω την στοργή του και την αγάπη του σαν ένα είδος αντικαταθλιπτικού. Η άλλη προσέγγιση με τις κοινωνικές συναναστροφές και τις "φίλες" δεν με εκφράζει και δεν είναι τακτική μου. Τελικά όμως αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε και να ήταν κρίσιμες σε εκείνο το σημείο της ζωής μας και επιζητούσαν μια λύση όπως την "μάχομαι ή φεύγω" είναι δυνατόν να τις έχουμε σταματήσει και να έχουμε πολύ όμορφα βολευτεί στην φροντίδα και την κατανόηση των άλλων?
Ένα χαζό ερώτημα έκανα κι εγώ μην βαράτε!

Θα σας παρακολουθώ!!!