Οι δίαιτες μας κάνουν πιο επιθετικούς

Αντιγράφω το σχετικό άρθρο:

Η πίεση που προκαλούν οι δίαιτες στον αυτοέλεγχό μας οδηγεί σε ξεσπάσματα θυμού και ενισχύει ακόμη και την προτίμησή μας σε βίαιες ταινίες, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Consumer Research», εδικοί των πανεπιστημίων Northwestern και της Καλιφόρνιας παρατήρησαν σε έρευνά τους ότι οι εθελοντές που επέλεγαν να φάνε ένα μήλο αντί για μία σοκολάτα έτειναν να επιλέγουν ταινίες με βίαιο και εκδικητικό περιεχόμενο.

Είδαν ακόμα, ότι οι συμμετέχοντες που λόγω οικονομικών δυσκολιών επέλεγαν μια δωροεπιταγή για το σουπερμάρκετ αντί για μια υπηρεσία σε σπα, έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εικόνα ενός θυμωμένου προσώπου συγκριτικά με εκείνη ενός τρομαγμένου.

Σε μια τρίτη δοκιμασία, οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο μηνυμάτων που αφορούσαν τη δημόσια πολιτική: το ένα είχε επιθετικό χαρακτήρα και το δεύτερο πιο θλιμμένο ύφος. Τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα έδειξαν να υποστηρίζουν το επιθετικό μήνυμα με μεγαλύτερη θέρμη σε σχέση με το δεύτερο.
Προσωπικές και κοινωνικές προεκτάσεις

«Προσπαθήσαμε να εξετάσουμε κατά πόσον η πίεση στον αυτοέλεγχό μας μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε συμπεριφορές θυμού και ανάλογες επιλογές, ακόμη και σε καταστάσεις όπου τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πιο διακριτικές» αναφέρουν οι συγγραφείς των μελετών Ντέιβιντ Γκαλ και Ουέντι Λιού.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η πίεση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες των ατόμων που ακολουθούν κάποια δίαιτα να εμφανίσουν βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε άλλους» προσθέτουν.
«Οι πολιτικοί λοιπόν, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα πιθανά αρνητικά συναισθήματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από επιπλέον πιέσεις που δέχεται το κοινό στο πλαίσιο των καθημερινών του επιλογών» τονίζουν οι ειδικοί.

«Αντίθετα, παρεμβάσεις που προσφέρουν περισσότερες επιλογές θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικές συμπεριφορές, απέναντι σε μακροπρόθεσμους στόχους» καταλήγουν.

Σχόλια