Εξαρτησιογόνες ιδιότητες στις τηγανιτές πατάτες

"Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα", έλεγε η διαφήμιση γνωστών τσιπς. Γιατί όμως μπορεί να συμβεί αυτό;

Αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να εξηγήσουν το λόγο που μερικές κατηγορίες τροφών ελκύουν τόσο πολύ τον καταναλωτή. Μεγάλη συζήτηση επικεντρώνει στο αν τελικά μερικές τροφές έχουν μάλιστα εξαρτησιογόνες ικανότητες, αν δηλαδή είναι εθιστικές.

Πολλοί ερευνητές, όπως είναι ο Wansink, έχουν διεξάγει μελέτες που μας δείχνουν ότι ο μερικές ιδιότητες της τροφής προκαλούν τέτοιες αντιδράσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που διεγείρουν ιδιαίτερα την έκκριση νευροδιαβιβαστών που συνδέονται με τη δημιουργία εξαρτήσεων και με την υπερφαγική δραστηριότητα.

Όπως πολύ καλά ίσως μαντέψατε, οι τροφές αυτές δεν είναι άλλες από τις ανθυγιεινές τροφές που έχουν σε υψηλότερη συγκέντρωση από όσο πρέπει ορισμένα συστατικά, όπως είναι τα λιπαρά, η ζάχαρη ή το αλάτι. Χρειάζονται βέβαια πολλές έρευνες για να μάθουμε πώς ακριβώς αντιδρά ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς δημιουργούνται εξαρτήσεις. Τέτοια συμπεράσματα θα είναι πολύτιμα και εξαιρετικά χρήσιμα για την προαγωγή της υγείας, καθώς θα δώσουν κάποιες εξηγήσεις και άρα συστάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση για το οξύτατο φαινόμενο της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, θα απαντηθεί εν μέρει το ερώτημα του γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν εύκολα να τρώνε και γιατί διαμορφώνουν συγκεκριμένες γευστικές προτιμήσεις που τους ωθούν στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Βέβαια έχουμε πρώιμες ενδείξεις και αυτό αποτυπώνεται στο βιομηχανικό σχεδιασμό των προϊόντων φαστ φουντ, που έχουν κατασκευαστεί με τρόπο και αναλογίες υλικών που ενισχύει την εθιστική τους ιδιότητα, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατροφική τους αξία.

Μια πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται αυτές τις μέρες αποδεικνύει έναν από τους λόγους που ορισμένα τρόφιμα γίνονται ιδιαίτερα επιθυμητά. Αντιγράφω το σχετικό άρθρο:

Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να φάει μόνο ένα πατατάκι και συχνά καταλήγει να καταναλώσει όλη τη σακούλα με τα τσιπς. Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία: λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες, "πυροδοτούν" στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, των ενδοκαναβινοειδών, που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (PNAS), συμπέραναν ότι τα ενδοκαναβινοειδή στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελούν ζωτικό κρίκο ενός κύκλου που ωθεί το άτομο να λαχταρά ακόμα ένα πατατάκι, κι άλλο ένα κ.ο.κ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λίπος στο έντερο, που προέρχεται από την κατανάλωση των τσιπς, προκαλεί την απελευθέρωση των ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο. Τις ίδιες ουσίες, που μοιάζουν με την μαριχουάνα, παράγει και το ανθρώπινο δέρμα, καθώς το προστατεύουν από τον άνεμο και τον ήλιο. Τα ενδοκαναβινοειδή επίσης επηρεάζουν την όρεξη και τη γεύση, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Σχόλια