Αποτελεσματικό κόψιμο τσιγάρου με ενθαρρυντικά sms

Κάποιοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις αρχές του συμπεριφορισμού για τη διακοπή του καπνίσματος. Πιο συγκεκριμένα, εφάρμοσαν τη λειτουργία αποστολής ενθαρρυντικών μηνυμάτων σε καπνιστές που έκοβαν το κάπνισμα. Η ενθάρρυνση της επιθυμητής συμπεριφοράς με θετικούς ενισχυντές (έπαινο, ανταμοιβή) είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς και ωθεί την επανάληψή της. Αντιγράφω το σχετικό άρθρο που μας πληροφορεί για τα ερευνητικά ευρήματα:

Διπλάσιες πιθανότητες έχουν να επιτύχουν το σκοπό τους αυτοί που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και παράλληλα λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα SMS από ό,τι αυτοί που προσπαθούν μόνοι τους, σύμφωνα με μελέτη ομάδας του London School of Hygiene and Tropical Medicine που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Για τους σκοπούς της έρευνας, Βρετανοί γιατροί εξέτασαν δείγμα 5.800 καπνιστών, τους οποίους κατένειμαν μέσω τυχαίας επιλογής σε δύο ομάδες: μία που λάμβανε «ειδικά» SMS, και μία που αποτελούσε «ομάδα ελέγχου».

Το πρώτο γκρουπ λάμβανε πέντε μηνύματα την ημέρα για τις πρώτες πέντε εβδομάδες, και μετά τρία την εβδομάδα για τους επόμενους έξι μήνες. Τα μηνύματα, τα οποία είχαν γραφτεί με τη βοήθεια των ίδιων των καπνιστών, έδιναν συμβουλές σχετικά με το πώς να μη βάλουν κιλά ενώ έκοβαν το τσιγάρο και ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να αντέξουν.

«Αυτό είναι! Η μέρα που κόβουμε το κάπνισμα, πετάξτε όλα σας τα τσιγάρα» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μηνύματος που στελνόταν την πρώτη ημέρα της προσπάθειας ενός συμμετέχοντα. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που λάμβανε τα SMS επίσης είχαν ένα προσωποποιημένο σύστημα το οποίο σε «κρίσιμες» στιγμές τους βοηθούσε: ο καπνιστής έστελνε μηνύματα που περιείχαν συγκεκριμένες λέξεις όπως «λαχτάρα» ή «λυγίζω» και λάμβανε συγκεκριμένες απαντήσεις- «μη νιώθετε άσχημα αν 'λυγίσατε'. Καταφέρατε πολλά μην καπνίζοντας για ένα διάστημα. Το να 'λυγίζει' κάποιος ενίοτε είναι μέρος της διαδικασίας του να κόβει το κάπνισμα. Συνεχίστε να προσπαθείτε».

Αντιθέτως, οι καπνιστές στην ομάδα ελέγχου λάμβαναν «στεγνά» μηνύματα, τα οποία απλά τους ευχαριστούσαν για τη συμμετοχή τους στην έρευνα, ή τους ζητούσαν απλά επιβεβαίωση κάποιων δεδομένων.

Έξι μήνες μετά, 10,7% της ομάδας που λάμβανε τα ενθαρρυντικά SMS είχε παραμείνει «καθαρό», τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό της ομάδας ελέγχου ήταν 4,9%. Ο δείκτης επιτυχίας ήταν ίδιος σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα την ομάδα που διεξήγε την έρευνα, το αποκαλούμενο txt2stop πρόγραμμα αποτελεί ένα χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παντού στον κόσμο, καθώς, όπως εκτιμήθηκε το 2009, πάνω από τα 2/3 του παγκοσμίου πληθυσμού διέθεταν κινητό τηλέφωνο, με 4.2 τρισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα να έχουν αποσταλεί.

«Τα γραπτά μηνύματα είναι ένας πολύ βολικός τρόπος για να λαμβάνουν υποστήριξη οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο» είπε σχετικά η Καρολάιν Φρι, επικεφαλής της ομάδας. «Πολλοί περιέγραψαν το txt2stop ως έναν φίλο που τους ενθαρρύνει, ή έναν άγγελο στον ώμο τους, που τους βοηθά να αντισταθούν στον πειρασμό να καπνίσουν» συμπλήρωσε.

Σχόλια