Αλόγιστο φαγητό: τρώγοντας στον αυτόματο πιλότο

Αλόγιστο φαγητό. Μια μετάφραση για τον τίτλο του βιβλίου του Brian Wansink "Mindless Eating". Ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο μας περιγράφει πώς καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο από αυτό που το σώμα μας αποζητάει και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στο να αποσυνδεόμαστε από την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού. Μερικά από τα ερευνητικά ευρήματα που παρουσιάζει το βιβλίο.

  • Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο, όταν τρώνε από μεγαλύτερα πιάτα, συσκευασίες, δοχεία.
  • Η συσκευασία και η ετικέτα ενός προϊόντος επηρεάζουν την αντίληψη της γεύσης. Π.χ. αν ο καταναλωτής διαβάσει ότι ένα κρασί είναι καλιφορνέζικο, θα το βρει πιο νόστιμο από ό,τι αν διαβάσει ότι προέρχεται από την Κίνα, ακόμα και αν τα δύο κρασιά είναι τα ίδια και διαφέρουν μόνο στην ετικέτα. 
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι καθόλου καλοί στο να υπολογίσουν τις θερμίδες ενός τροφίμου. Όσο πιο μεγάλο ένα γεύμα, τόσο λιγότερο ακριβής είναι η εκτίμηση των θερμίδων του.
  • Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι τρώνε 20-25% περισσότερο, όταν τρώνε από μεγάλες συσκευασίες. Η συσκευασία υποδεικνύει το μέγεθος της μερίδας, οπότε όταν μεγαλώνει η συσκευασία, μεγαλώνει και το μέγεθος της αντιλαμβανόμενης μερίδας.
  • Όταν πίνουμε από ψηλά και λεπτά ποτήρια, πίνουμε λιγότερο από ό,τι όταν πίνουμε από κοντά και πλατιά ποτήρια. Έχουμε την τάση να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στο ύψος ενός αντικειμένου και όχι στο πλάτος του. 
  • Όταν τρώμε από μεγάλα πιάτα, τρώμε περισσότερο, γιατί το φαγητό φαίνεται λιγότερο μέσα σε αυτά. Όταν π.χ. τρώμε γλυκό σε ένα μεγάλο πιάτο, νομίζουμε ότι έχει λιγότερες θερμίδες από ό,τι αν το φάμε σε πιάτο γλυκού.
  • Πότε κάποιος θα φαει περισσότερο: αν φάει από 12 πιατάκια με φαγητό ή από 3 μεγαλύτερα πιάτα που περιέχουν την ίδια ποσότητα; Σε σχετικό πείραμα, οι άνθρωποι έφαγαν 18% περισσότερο, όταν είχαν μπροστά τους 12 πιατάκια.
  • Όσο λιγότερη προσπάθεια χρειάζεται για να φάμε, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα παραφάμε. Σε σχετικό πείραμα: στρατιώτες ήπιαν 81% περισσότερο νερό, όταν είχαν στο τραπέζι τους κανάτες, από ό,τι όταν οι κανάτες βρίσκονταν σε ένα διπλανό τραπεζάκι. 
  • Το να τρώμε μαζί με άλλους επηρεάζει και την ποσότητα του φαγητού. Συνήθως αυτό που τρώνε οι άλλοι μας θέτει ένα όριο για το πόσο πρέπει να φάμε κι εμείς.
Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι χρειάζονται προσαρμογές στο περιβάλλον μας και επίσης χρειάζεται να καλλιεργήσουμε την πιο ενσυνείδητη διατροφή (mindfullness).

Σχόλια