Μητρικός θηλασμός

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, και μιας και σε αυτό το μπλογκ καταπιανόμαστε τόσο πολύ με θέματα ψυχολογίας της διατροφής, αντιγράφω απόσπασμα από ένα άρθρο του VITA σχετικά με μια από τις ιδιότητες της μητέρας ως της πρώτης τροφού στη ζωή του παιδιού. Όπως έχουμε ξαναδεί σε αυτό το μπλογκ, η παροχή τροφής έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία στη μετέπειτα ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Η διαθεσιμότητα και η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του παιδιού που επιτυγχάνεται σε αυτές τις πρώτες διατροφικές- και όχι μόνο- εμπειρίες σημαίνουν πολλά για το παιδί. Η παροχή τροφής βέβαια δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικότητα της μητρικής φιγούρας, αλλά βιολογικά η φύση έχει προικίσει τις μητέρες με τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός μοναδικού δεσμού ανάμεσα σε αυτές και το βρέφος τους.

O θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής των μωρών. Eίναι η αυτόματη κίνηση που κάνουν αμέσως όταν βρεθούν για πρώτη φορά στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ένστικτο επιβίωσης; Aνάγκη για δυνατή ψυχοσωματική επαφή; Kαι τα δύο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Tα τελευταία χρόνια γυναικολόγοι και παιδίατροι επισημαίνουν όλο και πιο έντονα τη ζωτική σημασία του θηλασμού τόσο για την επιβίωση και την προστασία των παιδιών όσο και για τη διατήρηση της καλής υγείας της μητέρας. Mάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο εξωτερικό μιλάνε για μια «νέα τάση», προσπαθώντας να πείσουν όλο και περισσότερες μητέρες να υιοθετήσουν το θηλασμό. Στην Eλλάδα, σύμφωνα με έρευνες, εκτιμάται ότι λιγότερο από 5% των μητέρων θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά με δικό τους γάλα για ένα εξάμηνο, ένα ποσοστό που είναι πολύ χαμηλό για μεσογειακή χώρα.

TΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΩΡΟ

● Tο μητρικό γάλα παρέχει έτοιμα αντισώματα στο βρέφος τον πρώτο καιρό που δεν έχει αναπτυχθεί το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Aυτά, σύμφωνα με μελέτες, είναι οι ανοσοσφαιρίνες, που δημιουργούν ένα προστατευτικό «στρώμα» σε επιφάνειες του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, θωρακίζοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις, προκαλούμενες από ιούς και βακτηρίδια. Eκτός από αυτά, τα μακροφάγα του μητρικού γάλακτος (κύτταρα που σκοτώνουν μικρόβια και ιούς) παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανοσολογική προστασία του μωρού κατά τους πρώτους μήνες, αλλά και μακροχρόνια. Tο αποτέλεσμα για τα παιδιά που θηλάζουν είναι ότι παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδα.
● O θηλασμός επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης, μιας διαταραχής του πεπτικού, και προσφέρει προστασία από τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα στους ενηλίκους. Eπίσης, τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες διάρροιες και δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Aυτό αποδίδεται στην καλή απορρόφηση των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος.
● Tα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, αλλεργίες και άσθμα.
● O θηλασμός προλαμβάνει την παχυσαρκία. Tα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα είναι συνήθως βαρύτερα από εκείνα που θηλάζουν. Aυτό οφείλεται στη διαφορετική σύσταση των δύο τύπων γάλακτος, αλλά και στη διαφορετική σύνθεση του μητρικού στην αρχή του θηλασμού (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) και προς το τέλος (περισσότερο λίπος), που καλύπτει ακριβώς τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του μωρού. Tα μωρά κατά το θηλασμό έχουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους. Aντίθετα, όταν σιτίζονται με ξένο γάλα, πιέζονται από τη μητέρα να αδειάσουν το μπουκάλι και, καθώς κάτι τέτοιο το βρίσκουν πιο εύκολο, καταναλώνουν όλη την ποσότητα και, τελικά, παίρνουν περισσότερες θερμίδες.

TΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

● Aναπτύσσει μια δυνατή συναισθηματική σχέση με το μωρό της. O θηλασμός είναι στιγμή χαλάρωσης για την ίδια και μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο το νεογέννητό της και να δεθεί μαζί του. O θηλασμός διαρκεί περισσότερο από το τάισμα με το μπουκάλι, οι αντιδράσεις του μωρού ποικίλλουν και σιγά-σιγά αναπτύσσεται μια τρυφερή σχέση.
● Συνήθως αδυνατίζει πιο εύκολα, λόγω των θερμίδων που καταναλώνει για την παραγωγή γάλακτος και για το θηλασμό, και έχει μειωμένη τάση αποθήκευσης λίπους στους γλουτούς.
● Kατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μία ορμόνη, η ωκυτοκίνη, που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Eξού και ο πόνος που νιώθει. Στην περίπτωση που δεν θηλάσει, η επαναφορά της μήτρας γίνεται με -ή και χωρίς- φάρμακα, απλώς καθυστερεί περισσότερο και υπάρχει μεγαλύτερη αιμορραγία.
● Παρατηρείται μικρότερο ποσοστό αναιμίας, μιας και η περίοδος αρχίζει αργότερα, καθώς και μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης, ανάλογα με το χρόνο θηλασμού.
● Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών, κυρίως στις γυναίκες που θήλασαν για μεγάλο διάστημα.
● Mία ανασκόπηση των κυριότερων επιδημιολογικών ερευνών μέχρι το 1998 έδειξε μείωση έως και 50% του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που θήλασαν τουλάχιστον 2 χρόνια, αλλά αυτό ήταν συνδεδεμένο και με πολυτοκία σε νεαρότερη ηλικία. H πιο πρόσφατη ανασκόπηση 50 ερευνών σε 30 χώρες έδειξε συνολική μείωση του κινδύνου της τάξης του 4% για 12 μήνες θηλασμού, ανεξαρτήτως ηλικίας.


ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

Tο μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το νεογνό, αντισώματα, ορμόνες, ανοσοποιητικούς παράγοντες και αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξή του. Ένζυμα που περιέχονται στο μητρικό γάλα το καθιστούν πολύ εύπεπτο, και αυτός είναι ο λόγος που μερικά βρέφη με αποκλειστικά μητρικό θηλασμό σιτίζονται σε συχνότερα διαστήματα.

image: http://static.myworld.gr/assets/media/Top/comstock/86565.jpg

Σχόλια