Διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM- περί αναθεώρησης

Το DSM-IV είναι το διαγνωστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών που προτείνει η Αμερικανική Εταιρία Ψυχιατρικής. Εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλα διαδεδομένα συστήματα ταξινόμησης που λειτουργούν ως διαγνωστικά βοηθήματα, όπως το ICD-10 του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς σχετικά με την αναγκαιότητα ενός τέτοιου συστήματος ταξινόμησης. Επίσης πολλή κουβέντα έχει γίνει για τη διαταραχοποίηση της συμπεριφοράς: τάση κατά την οποία οποιαδήποτε συμπεριφορά "παρεκκλίνει" από το μέσο όρο χαρακτηρίζεται ως διαταραχή, με αποτέλεσμα να απορρίπτεται οτιδήποτε διαφορετικό με πολύ συγκεκριμένα, συχνά στενά και κοινωνικοπολιτισμικά καθορισμένα κριτήρια. Η ταξινόμηση είναι μια αναγκαιότητα για πολλούς λόγους, πρακτικούς και ουσιαστικούς. Η κατάχρησή της όμως, η θρησκευτική ευλάβεια και υπερβολική προσκόλληση σε εγχειρίδια και το να σταματάνε οι υπηρεσίες στη διάγνωση, χωρίς σωστή υποστήριξη, όπως και τα πάμπολλα συμφέροντα έχουν εγείρει διάφορες ενστάσεις για τα εγχειρίδια αυτά. Όπως κι αν έχει το πράγμα, λόγω της ευρείας διάδοσης του συγκεκριμένου εγχειριδίου, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη νέα έκδοση του DSM (που θα είναι το V). Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε κάποιες από τις αλλαγές που προτείνονται.

Από το in.gr το ακόλουθο νέο λοιπόν σχετικά με την νέα έκδοση του διαγνωστικού εγχειριδίου DSM (diagnostic statistical manual):

Σημαντικές αλλαγές στην επίσημη λίστα των ψυχικών νοσημάτων προτείνει η Αμερικανική Εταιρεία Ψυχιατρικής. Στην επόμενη έκδοση του DSM, της «Βίβλου της Ψυχιατρικής», οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού ταξινομούνται στην ίδια κατηγορία, η «νοητική υστέρηση» γίνεται «διανοητική αναπηρία» και ο τζόγος αναγνωρίζεται ως εθισμός.
H τρέχουσα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Νοητικών Διαταραχών εκδόθηκε το 1994 και χρησιμοποιείται από ψυχιάτρους, επιστήμονες και ασφαλιστές, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο.
Οι προτάσεις για την επόμενη έκδοση τίθενται σε δημόσιο διάλογο μέχρι τον Απρίλιο, με την προοπτική το DSM-5 να δημοσιευτεί το Μάιο του 2013.
Οι σημαντικότερες προτάσεις
  • Όλες οι διαταραχές που σχετίζονται με τον αυτισμό (σύνδρομο του Ασπεργκερ, σύνδρομο Τουρέτ) τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία της «διαταραχής φάσματος αυτισμού». Οργανώσεις ασθενών που σήμερα κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες είναι πιθανό να αντιδράσουν στην αλλαγή διάγνωσης.
  • Ο όρος «νοητική υστέρηση» αντικαθίσταται από τη νέα κατηγορία της «διανοητικής αναπηρίας», η οποία ήδη χρησιμοποιείται από πολλές οργανώσεις ασθενών.
  • Ο τζόγος είναι ο μόνος «συμπεριφορικός εθισμός» που αναγνωρίζεται ως διάγνωση, ενώ η διάγνωση του «εθισμού στο Διαδίκτυο» τελικά απορρίφθηκε.
  • Εισάγεται το «σύνδρομο κινδύνου ψύχωσης», μια διάγνωση που αφορά άτομα με αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια, καθώς και η «ήπια νευρονοητική διαταραχή», που αφορά ανθρώπους στα αρχικά στάδια παθήσεων όπως η άνοια.
  • Προτείνονται κλίμακες για την εκτίμηση του κινδύνου αυτοκτονίας για ανήλικους και ενηλίκους.
  • Καταργείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στην εξάρτηση στο αλκοόλ και την κατάχρηση αλκοόλ.
Οι αλλαγές βασίστηκαν σε νέα στοιχεία που προσφέρει η έρευνα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ίσως ικανοποιεί ορισμένες διαφωνίες που είχαν διατυπωθεί για την τρέχουσα έκθεση.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Αμερικανική Εταιρεία Ψυχιατρικής εκτιμά ότι τα νέα κριτήρια θα μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που πιστεύεται ότι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να μην γίνονται υπερβολικά πολλές διαγνώσεις» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αλαν Σάτζμπεργκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

image:  http://24.media.tumblr.com/tumblr_lyrsmlzwyO1qb6etto1_500.gif

Σχόλια