Γονείς και εμπόδια στις καλοκαιρινές διακοπές

Το να γίνεσαι γονιός συνδέεται φυσικά με την άνευ όρων προσφορά. Δίνεσαι στο παιδί σου και ο εαυτός σου γίνεται κατοπινή προτεραιότητα. Ωστόσο, ο άνθρωπος έχει ανάγκη να φροντίζει τον εαυτό του. Δεν είναι εγωισμός το να θέλεις να ανταποκριθείς στις ανάγκες σου και να κάνεις κάτι και για σένα. Πολλές φορές βλέπουμε ότι η γονεϊκή ιδιότητα οδηγεί κάποιους σε τόση αυταπάρνηση, ώστε περιθωριοποιούν τις δικές τους προσωπικές ανάγκες, ενοχοποιημένοι που τόλμησαν να σκεφτούν για λίγο τον εαυτό τους. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν οι ανάγκες όλων- πόσο μάλλον όταν διάφορα μικροσυμβάντα έρχονται να διαταράξουν τις διακοπές και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές από μόνες τους μπορεί να δημιουργήσουν πίεση από τις υπερβολικές προσδοκίες. Επίσης ξαφνικά από την ρουτίνα που συμπεριλάμβανε σχολείο και δουλειά, ξαφνικά υπάρχει πολύς χρόνος με όλη την οικογένεια μαζί- κάτι που εύλογο είναι να δημιουργήσει και τριβές, εντάσεις, συγκρούσεις. Είναι όμως σημαντικό να μπορέσουν όλοι με κάποιον τρόπο να ικανοποιήσουν κάποιες ανάγκες τους για αναψυχή και ξεκούραση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Μεταφράζω ένα άρθρο της Diane Barth σχετικά με το πώς μπορούν οι γονείς να ξεπεράσουν εμπόδια που μπορεί να προκύψουν κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ακόμα και αν μας προκαλεί έκπληξη, οι διακοπές είναι από τις πιο δύσκολες εποχές για να βάλει κάποιος σε ισορροπία τις ανάγκες του εαυτού του, των παιδιών του και αυτές των άλλων ενηλίκων στη ζωή μας - σύζυγο, σύντροφο, αδέρφια και άλλους φροντιστές, ακόμα και της νταντάς! Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι εν μερει λόγω των προσδοκιών που έχουμε όλοι μας για τις διακοπές μας και λόγω των αναμνήσεων που φέρει ο νούς αλλά και το σώμα μας. Για παράδειγμα, μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός, πολλοί βλέπουμε ότι τα σώματά μας λαχταρούν, κινητοποιημένα από αναμνήσεις, να πάνε στην παραλία, ή αποζητούν χαλαρές βόλτες με το ποδήλατο σε όμορφους λόφους ή να διαβάζουν μυθιστορήματα του κιλού με τις ώρες...
Αλλά εκτός αν έχετε πολύ προσωπικό με νταντάδες και οικονόμους (και μετά ξύπνησα, ε;), είναι αδύνατο οι διακοπές σας με τα παιδιά σας να είναι μια επανάληψη των διακοπών που είχατε ως παιδιά- είτε για εσάς είτε για τα παιδιά σας. Στην πραγματικότητα, αυτή η φαντασίωση (ότι τα παιδιά σας θα έχουν τις ίδιες υπέροχες διακοπές που είχατε κι εσείς) μπορεί να είναι για όλους τόσο απογοητευτική, όσο το να τους χαρίζατε τις εμπειρίες που δεν είχατε ποτέ. Να λοιπόν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι κάπως θα μπορέσετε να απολαύσετε όλοι αυτό το καλοκαίρι!
  1.  Να είστε ρεαλιστές! Αν έχετε τρία παιδιά, ένα κουτάβι και δύο γάτες υπό την φροντίδα σας, δεν πρόκειται να βρεθείτε να διαβάζετε στην παραλία με τις ώρες. Μάλιστα, κάθε δραστηριότητα ή εκδρομή μπορεί να γίνει άσκηση άγχους, εκτός αν αναγνωρίζετε ρεαλιστικά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η οικογένεια. Αν πάτε στην παραλία, σε μια λίμνη, οπουδήποτε μπορεί ένα μικρό παιδί να πάθει κάτι ή να χαθεί, προσπαθήστε να έχετε και άλλους ενήλικες να έχουν το νου τους στα μικρά σας. Μη βάζετε ένα παιδί να έχει το νου του για άλλα παιδιά- δεν είναι δίκαιο για κανέναν, μπορεί να είναι επικίνδυνο και τα παιδιά απλώς δεν έχουν την απαραίτητη κρίση ή ικανότητα για να αντιμετωπίσουν αόρατους κινδύνους. Θα χαλαρώσετε περισσότερο αν αποδεχτείτε την πραγματικότητα και λάβετε υπόψην την αυξημένη ανάγκη για επίβλεψη σε τέτοια μέρη.
  2. Χρησιμοποιήστε την ονειροπόληση για να βοηθηθείτε να κάνετε σχέδια, αλλά μη μείνετε προσκολημμένοι σε αυτά. Τι σημαίνει αυτό; Όπως γράφω στο βιβλίο μου, η ονειροπόληση μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε τι θέλουμε- αλλά είναι σημαντικό να μην την παίρνουμε πάντα κυριολεκτικά. Για παράδειγμα, ο συζυγός μου κι εγώ είμαστε φανατικοί (αλλά όχι πολύ καλοί) ποδηλάτες. Οι ονειροπολήσεις μου για το να είμαι γονιός περιλάμβανε πάντα το να έχουμε παιδιά που θα μας συνοδεύουν σε αυτές τις διαδρομές με το ποδήλατο, πρώτα στα ειδικά καθισματάκια πίσω μας και αργότερα με τα δικά τους ποδήλατα. Φανταστείτε την απογοήτευσή μου, όταν ο γιος μας έκλαιγε σε κάθε μας βόλτα με το ποδήλατο. Όταν τελικά αναγνώρισα ότι δεν θα μας συντροφεύει σε αυτήν την δραστηριότητα, πρώτα σκέφτηκα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ποδηλασία μέχρι να μεγαλώσει. Μετά όμως κατάλαβα ότι το να εγκαταλείψουμε την ποδηλασία θα έκανε τις διακοπές και για εμένα και για τον άντρα μου λιγότερο διασκεδαστικές. Έτσι, βρήκα τρόπους να ισορροπήσω τις ανάγκες τις δικές μας και του γιου μας. Δε θέλαμε να είμαστε μακρυά του, αλλά κι αυτός δεν ήθελε να κάνει μαζί μας ποδήλατο. Οπότε βρήκαμε κάποιες πιο σύντομες διαδρομές. Σε μερικές τον πήραμε μαζί μας (π.χ. πηγαίνοντας σε μια παιδική χαρά, όπου θα διασκέδαζε και αυτός). Επίσης επιστρατεύσαμε βοήθεια (τη μητέρα μου, έναν φίλο, έναν δεκαπεντάχρονο γείτονα που τον συμπαθούσε πολύ και που ευχαρίστως θα έβγαζε μερικά δολάρια παίζοντας μαζί του στο σπίτι μας) για να μείνει μαζί του καθώς θα κόβαμε στο μισό τις μέχρι τότε ημερήσιες ποδηλατικές μας βόλτες.
  3. Μείνετε ευέλικτοι. Όπως σημειώνω στο τελευταίο μου ποστ, συμβαίνουν διάφορα- ακόμα και στις διακοπές. Τα παιδιά αρρωσταίνουν. Εμείς αρρωσταίνουμε. Ο καθένας μπορεί να έχει ένα ατύχημα. Όταν κάτι αλλάζει τα πλάνα σας, αναγνωρίστε την απογοήτευση τη δική σας και των άλλων. Αφήστε περιθώριο για συναισθήνατα θυμού, απογοήτευσης και λύπης. Και μετά προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους για να πάρετε κάποια ευχαρίστηση από τις πολύτιμες μέρες και ώρες των διακοπών.
  4. Αν ξεμείνατε μέσα, διαβάστε όλοι μαζί ένα βιβλίο. Δείτε παλιά οικογενειακά βίντεο ή παλιές αγαπημένες ταινίες. Ξεφυλλίστε ένα οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών. Βρείτε φωτογραφίες της οικογένειας και δείτε τις- ίσως είναι μια ευκαιρία να τις βάλετε και σε ένα άλμπουμ!
  5. Σιγουρευτείτε ότι όσοι μπορούν, θα ασκηθούν. Ένα από αυτά που μας αρέσουν στις καλοκαιρινές διακοπές είναι ότι είναι μια εποχή για να βγούμε έξω και να κινήσουμε τα σώματά μας. Ακόμα και αν πρέπει να περιοριστούν οι εξωτερικές δραστηριότητες (λόγω ασθένειας ή κακοκαιρίας), βρείτε κάποιους τρόπους να ασκηθείτε. Βάλτε χορευτική μουσική ή ένα μουσικό κανάλι στην τηλεόραση και ξεσηκώστε τους άλλους. Οι κασέτες γυμναστικής μπορεί να είναι διασκεδαστικές ακόμα και για τους μικρούς, αρκεί να μην χρειάζεται να ακολουθούν τον γυναστή πολύ προσεκτικά. Κάντε έναν περίπατο με όλη την οικογένεια.
  6. Κανακέψτε το σώμα σας και των άλλων. Ο νους μας χαλαρώνει όταν χαλαρώνει και το σώμα μας. Αν δεν είναι διαθέσιμη μια πισίνα, γεμίστε τη μπανιέρα με χλιαρό νερό (φυσικά μην αφήνετε χωρίς επίβλεψη μικρά παιδιά εκεί κοντά). Τα αφρόλουτρα και τα μανικιούρ είναι ωραίες δραστηριότητες για το σπίτι. Μην επιβάλλετε σε κανέναν τέτοιες δραστηριότητες.
  7. Τέλος, αν δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο να περισώσετε τις διακοπές αυτές, θυμηθείτε- θα έρθουν και άλλες στο μέλλον.
image:  http://peterandkarenko.files.wordpress.com/2012/01/kids-on-deck-chair-500x3671.jpg

Σχόλια