Τα παιδιά-θύματα βίας φοβούνται να μιλήσουν

Το παρακάτω άρθρο μας ενημερώνει για τις επιπτώσεις του εκφοβισμού στον ψυχισμό των παιδιών:

Τα 2/3 των παιδιών που έχουν υποστεί βία, είτε μέσα στο σχολείο είτε έξω από αυτό, δεν αναφέρουν την εμπειρία τους, γιατί φοβούνται ή γιατί αισθάνονται αβοήθητα. Αυτό ανέφερε ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, με πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Γιώργος Μόσχος ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι τα κρούσματα εξωσχολικής και ενδοσχολικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και καθημερινά ο Συνήγορος του Παιδιού δέχεται τηλεφωνήματα από παιδιά όλων των ηλικιών και ενηλίκους για βίαια περιστατικά στα οποία καλείται να παρέμβει.

Το σημαντικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού, να καλλιεργηθεί, με τη συνεργασία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε τα κακοποιημένα παιδιά να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.


«Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η σιωπή και ο φόβος που κρύβεται πίσω της» τόνισε ο κ. Μόσχος.

Ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετέχει, με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, σε εκδηλώσεις που οργανώνονται σε διάφορα σχολεία της χώρας, με στόχο την ανταλλαγή των εμπειριών και των προβληματισμών μεταξύ των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών σχετικά με καθημερινές καταστάσεις που θέτουν σε δοκιμασία τα δικαιώματα των παιδιών.

image: http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=635562&v=0&q=80&w=300&h=225

Σχόλια