Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για το βάρος;

 
 Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν και πώς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για θέματα που αφορούν το βάρος, το σώμα, τη διατροφή. Είναι εμφανές ότι η προσέγγιση που θα ακολουθήσουν θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αργότερα την αυτοεικόνα τους αλλά και τις διατροφικές τους συνήθειες. Πώς όμως συμβαίνει αυτό; Μεταφράζω ένα άρθρο για το αν πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για το βάρος:

Ερευνητές στη Μιννεσότα πρόσφατα δημοσίευσαν ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό
JAMA Pediatrics με λεπτομέρεις για τα ευρήματά τους, σχετικά με συζητήσεις γονέων με εφήβους σχετικά με το βάρος και με υγιεινή διατροφή. Βρήκαν ότι "οι συζητήσεις των γονέων που έδωσαν έμφαση στο βάρος και το μέγεθος συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές στην εφηβεία, ενώ οι συζητήσεις που εστίαζαν στην υγιεινή διατροφή προστατεύουν από διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές στην εφηβεία". 

Η έρευνα χρησιμοποίησε μια μεγάλη δημοσκόπηση, που συμπεριλάμβανε έναν πληθυσμό με πολιτισμική ποικιλομορφία, με μέγεθος 2348 εφήβους και 3528 γονείς από 20 διαφορετικά γυμνάσια και λύκεια στην περιοχή St. Paul της Μιννεάπολις.
Συγκεκριμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανάμεσα στους εφήβους που δεν ήταν υπέρβαροι, οι συζητήσεις με τις μητέρες τους για την υγιεινή διατροφή (και όχι για το βάρος) συσχετίζονταν με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα δίαιτας. Επιπρόσθετα, τα υπερφαγικά επεισόδια ήταν λιγότερα σε οικογένειες στις οποίες οι μητέρες δεν έκαναν συζητήσεις για το βάρος ή τη διατροφή. Ανάμεσα στους ίδιους εφήβους, αν οι πατεράδες μιλούσςν για το βάρος, παρατηρούνταν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα δίαιτας. 

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τους υπέρβαρους εφήβους, αν και δεν υπήρξαν σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στις συζητήσεις με τους γονείς και την υπερφαγία. Όλα αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της γονεϊκής επιρροής και συζητήσεων, ακόμα και κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων της εφηβείας.

Αυτές οι πληροφορίες είναι και σημαντικές και ενδιαφέροουσες για τους γονείς σήμερα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι σχετικά με το βάρος και τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κρουσμάτων διατροφικών διαταραχών και προβλημάτων με παχυσαρκία. Είναι δύσκολο να ξέρουμε το πώς και το αν θα πρέπει να προσεγγίσει κανείς το θέμα αυτό στη ζωή του παιδιού του. 

Αυτή η έρευνα πάντως δείχνει ξεκάθαρα ότι, αν επιλέξεις να αναφέρεις το φαγητό και το βάρος, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί πιο πολύ στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πάρά στην ανησυχία για το βάρος και το μέγεθος. Μιλούσαν οι γονείς σας για το βάρος; Μπορεί να ήταν για το δικό σας, για το δικό τους ή για το βάρος άλλων ανθρώπων. Πώς αυτό επηρεάζει τις δικές σας απόψεις για τον εαυτό σας και για το φαγητό;
Πηγή:
Berge, J., MacLehose, R., Loth, K.A., Eisenberg, M., Bucianeri, M.M., Neumark-Sztainer, D. (2013).  Parent conversations about healthful eating and weight. JAMA Pediatrics. Published Online June 24, 2013.
image: http://tentotwenty.com/wp-content/uploads/2012/03/talking_to_teens.jpg

Σχόλια