Γέλιο και αισιοδοξία ασπίδα της υγείας

Ολοένα και περισσότερες είναι οι έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι το γέλιο και γενικότερα η θετική και αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή, πέρα από ευχάριστες καταστάσεις, αποτελούν και μια ασπίδα απέναντι σε διάφορα προβλήματα της σωματικής και ψυχικής υγείας (που φαίνεται ότι είναι αλληλένδετες). Ας δούμε ένα άρθρο που παρουσιάζει σχετικά ευρήματα: 

Αισιοδοξία, χιούμορ και ηρεμία θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα τρία συστατικά- κλειδιά μιας θετικής στάσης ζωής. Αν δεν τα διαθέτετε από φυσικού σας, κάντε ό,τι μπορείτε προκειμένου να τα καλλιεργήσετε. Έρευνες δείχνουν πως η θετική σκέψη προστατεύει την υγεία και παρατείνει τη ζωή. Το γιατί παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο που ιντριγκάρει τους επιστήμονες.

O συσχετισμός αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι ο θυμός, το άγχος και η κατάθλιψη, και προβλημάτων υγείας είναι αποδεκτός στον ιατρικό κόσμο εδώ και χρόνια, γράφει η εφημερίδα «Ιντεπέντεντ». Τώρα όμως, ολοένα περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ισχύει και το αντίθετο: τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών, λιγότερο σοβαρά συμπτώματα κα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ο λόγος; Μία θεωρία λέει ότι οι θετικοί άνθρωποι τείνουν να φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους. Μία άλλη, ότι τα θετικά συναισθήματα ασκούν άμεση επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά απέναντι στις απειλές το ανοσοποιητικό σύστημα. Και μια τρίτη, ότι πολλές ορμόνες που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία, όπως η κορτιζόλη, η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη, επηρεάζονται από τα συναισθήματα.

Για τους ειδικούς, η διαλεύκανση της σχέσης μεταξύ θετικής σκέψης και υγείας είναι ένα στοίχημα που μένει να κερδηθεί. Για όλους εμάς, είναι το σημαντικότερο καθημερινό στοίχημα που μπορεί να βάλει κανείς με τον εαυτό του.

Σκεφτείτε θετικά και προστατεύστε τον εαυτό σας από...

... το κοινό κρυολόγημα
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ έδειξε πως οι άνθρωποι με θετική στάση ζωής έχουν έως και 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν.

... τον πόνο
Έρευνα που έγινε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε καρκινοπαθείς έδειξε πως όσοι ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον έτειναν να υποφέρουν λιγότερο. Άλλη έρευνα, στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, έδειξε πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερα αναλγητικά.

... την κατάθλιψη
Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Ολλανδίας παρακολούθησε 464 άνδρες μιας κάποιας ηλικίας επί 20 χρόνια: στη διάρκειά τους, το 44% εκδήλωσε κατάθλιψη. Αποδείχθηκε όμως πως όσοι είχαν θετική σκέψη είχαν και 75% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

... τον καρκίνο
Οι χαρούμενες και αισιόδοξες γυναίκες ενδεχομένως αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Έρευνα του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν έδειξε πως η έκθεση σε περισσότερα από ένα έντονα στρεσογόνα γεγονότα (πένθος, διαζύγιο...) συνδέεται με 60% αυξημένο κίνδυνο- οι θετικές γυναίκες ωστόσο είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο.

... τις καρδιοπάθειες
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας της Ολλανδίας, οι θετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν 55% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιοπάθειες. Άλλη έρευνα, στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, βασισμένη σε 200 γυναίκες στις οποίες είχε διαγνωσθεί πάχυνση των αρτηριών, έδειξε πως σε μια περίοδο 15 ετών, η νόσος προχώρησε πολύ πιο αργά στις γυναίκες που «ταξινομήθηκαν» ως αισιόδοξες.

... την υπέρταση
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι σε εφήβους έδειξε πως οι απαισιόδοξοι είχαν υψηλότερη πίεση τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα- και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νυχτερινή υψηλή πίεση είναι ενδεχομένως προάγγελος καρδιοπάθειας.

... άλλες παθήσεις
Με βάση μελέτη του αμερικανικού Πανεπιστημίου Carnegie Μellon η θετική σκέψη προσφέρει πολλά ακόμη: «Διαπιστώθηκε σύνδεση με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης στις γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση».

... ακόμα και τον θάνατο
Αναλυτές του University College, στο Λονδίνο, ανέλυσαν 35 έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η θετική στάση ζωής συνδέεται με 18% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους υγιείς ανθρώπους και 24% μικρότερο κίνδυνο θανάτου στους αρρώστους. Άλλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, έδειξε πως όποιος διατηρεί ως νέος θετική στάση όσον αφορά τη γήρανση μπορεί να ζήσει τελικά έως και 7Ϊ χρόνια περισσότερο από εκείνον

Σχόλια