Αντίληψη γεύσης και κορεσμός αλλάζουν, όταν τρώμε μηχανικά

Η αντίληψη της γεύσης τελικά είναι κάτι πολύ σχετικό και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι, όταν έχουμε αλλού στραμμένη την προσοχή μας, δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε την πλήρη γεύση αλλά ούτε και το αν έχουμε χορτάσει. Ας δούμε το σχετικό άρθρο:

Μπορεί να είναι το καλύτερο φαγητό που φάγατε ποτέ, αλλά αν το καταναλώσετε βλέποντας τηλεόραση ή στο αυτοκίνητο πιθανώς δεν θα το αντιληφθείτε.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.
Το εύρημα πιθανώς εξηγεί γιατί το φαγητό με αναμμένη τηλεόραση έχει αποδειχθεί εμπόδιο στις προσπάθειες αδυνατίσματος.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι όποιος τρώει μηχανικά, καταναλώνει περισσότερο φαγητό, επειδή δεν αντιλαμβάνεται ο οργανισμός του ότι έχει χορτάσει.
Έξι στα δέκα γεύματα στη Δύση καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση, αλλά οι ερευνητές από την Ολλανδία λένε ότι αν κλείναμε την TV θα τρώγαμε λιγότερο και θα απολαμβάναμε το φαγητό μας περισσότερο.
Στην μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science», οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με εθελοντές, οι οποίοι άλλοτε αφοσιώνονταν στο φαγητό τους και άλλοτε έτρωγαν μηχανικά, επειδή ταυτοχρόνως έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο - λ.χ. να συμπληρώνουν τεστ μνήμης.
Όσο αλμυρό, πικρό ή γλυκό κι αν ήταν το φαγητό τους, οι εθελοντές το χαρακτήριζαν «ήπιο» όταν έτρωγαν μηχανικά. Επιπλέον, νόμιζαν ότι είχαν φάει λιγότερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, ενώ δίχως να το συνειδητοποιούν επέλεγαν τα πιο αλμυρά εδέσματα ή έβαζαν περισσότερη ζάχαρη στα ροφήματά τους.
Οι δρες Λόττε βαν Ντίλλεν από το Πανεπιστήμιο του Leiden και Ρέινε βαν ντερ Βαλ από το Πανεπιστήμιο Raboud, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αντίληψη της γεύσης αμβλύνεται» όταν κάποιος τρώει την ώρα που κάνει κάτι που αποσπά την προσοχή του, όπως «το να βλέπει τηλεόραση ή να οδηγεί το αυτοκίνητό του».
Οι συνήθειες αυτές «μπορεί να συμβάλλουν στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη πρόσληψη παχυντικών τροφίμων ή η προσθήκη περισσότερων ενισχυτικών γεύσεως (σ.σ. όπως η ζάχαρη και το αλάτι) στην τροφή», σημειώνουν στο άρθρο τους.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε μηχανικά μπορεί να καταναλώσουμε 10% περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι όταν συγκεντρωνόμαστε στο πιάτο μας.

Σχόλια