Κατάθλιψη στον τέταρτο χρόνο της μητρότητας

Το παρακάτω άρθρο μας ενημερώνει για ενδιαφέροντα ευρήματα μιας έρευνας από την Αυστραλία σχετικά με τον επιπολασμό της κατάθλιψης στις μητέρες. Φαίνεται ότι αυτή είναι συχνότερη σε μητέρες παιδιών 4 ετών παρά στις μητέρες βρεφών:

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις νέες μαμάδες όταν το παιδί τους φτάσει την ηλικία των 4 ετών και όχι κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που διενεργήθηκε από αυστραλούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν μια στις τρεις νέες μαμάδες αναφέρει καταθλιπτικά συμπτώματα, τουλάχιστον μια φορά στο χρονικό διάστημα από τη γέννα μέχρι τα 4 έτη του παιδιού.
Το 23% των μαμάδων με ένα μόνο παιδί δήλωσαν ότι παρουσίασαν καταθλιπτικά συμπτώματα 4 χρόνια μετά τη γέννα, ενώ το ποσοστό μειωνόταν στο 11% για τις μαμάδες με 2 ή περισσότερα παιδιά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG (Journal of Obstetrics and Gynaecology).
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι Οδηγίες σχετικά με την ψυχική υγεία που ισχύουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία και στην Αυστραλία εστιάζουν στην εγκυμοσύνη και στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερες από τις μισές γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη τα πρώτα χρόνια της μητρότητας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 1.507 νέες μητέρες, οι οποίες γέννησαν σε 6 νοσοκομεία της Μελβούρνης στην Αυστραλία.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στους 3, στους 6 και στους 18 μήνες μετά τον τοκετό και κατόπιν στα 4 χρόνια του παιδιού.

Σχόλια