Το πάθος ζωντανό στα ηλικιωμένα ζευγάρια

Ο χρόνος και το γήρας σκοτώνουν μια σχέση; Η παρακάτω έρευνα διαπιστώνει ότι τα ζευγάρια που έμειναν παντρεμένα για πολλές δεκαετίες απολαμβάνουν μια ζωηρή ερωτική ζωή:

Έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές το πόρισμα επιστημονικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι τα περισσότερα ζευγάρια που παρέμειναν παντρεμένα για 50 και πλέον χρόνια απολαμβάνουν δραστήρια και απολαυστική σεξουαλική ζωή.
Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν χάρη σε έρευνα 1.656 παντρεμένων Αμερικανών, ηλικίας 57 με 85 ετών. Η έρευνα έδειξε ότι, αν και η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής φθίνει με το πέρας των ετών, το πάθος φαίνεται να επανέρχεται μετά τη χρυσή πεντηκοστή επέτειο.
«Τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι απόλυτα. Δεν γνωρίζουμε εάν ο γάμος μάς ωθεί σε περισσότερο σεξ ή αν το συχνότερο σεξ μάς κρατά παντρεμένους για περισσότερα χρόνια», λέει ο γεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, Καρλ Πίλεμερ.
«Η συχνότητα των επαφών μετά την πεντηκοστή επέτειο τείνει να φθάσει τις δύο με τρεις φορές τον μήνα», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, Σάμιουελ Στρουπ.
«Ζευγάρια που έμειναν παντρεμένα για πολλές δεκαετίες νιώθουν μια σπάνια τρυφερότητα και διανοητική επαφή. Μπορείς να κρατάς το χέρι του ανθρώπου σου και η αίσθηση να είναι ανάλογη εκείνης του σεξ τον πρώτο καιρό της γνωριμίας», λέει η 82χρονη Τζένι, μία από τις ερωτηθείσες στην έρευνα, που ήταν παντρεμένη 62 χρόνια με τον σύντροφό της, ο οποίος πέθανε πριν από λίγους μήνες. «Αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι να περπατάμε χέρι χέρι», συμπληρώνει η Τζένι.
Η εντυπωσιακή μελέτη δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης ψυχολογίας Archives of Sexual Behavior.

Σχόλια