Πώς να αντιμετωπίσουμε την ψυχική φόρτιση των εορτών;

Και μερικές πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ψυχολογικής φόρτισης και κούρασης των γιορτών από το περσινό ποστ:

Πώς λοιπόν μπορούμε να κάνουμε τις γιορτές μια ευχάριστη εμπειρία, χωρίς να κουραστούμε σωματικά και ψυχολογικά;

Αντιμετωπίστε την αισθητηριακή υπερφόρτιση: αν σας κουράζουν τα φωτάκια, προτιμήστε αυτά που δεν αναβοσβήνουν και που δεν έχουν μουσική. Αντιμετωπίστε το θόρυβο και την οχλοβοή παίρνοντας μαζί σας μια συσκευή mp3 player, για να ακούσετε χαλαρωτική για εσάς μουσική. Προτιμήστε να πάτε στην αγορά πολύ νωρίς το πρωί και προσπαθήστε να μην τα αφήσετε όλα για τελευταία στιγμή, όταν θα υπάρχει πολύς κόσμος στην αγορά. Αποφύγετε την τηλεόραση.

Φροντίστε το σώμα σας
:
  • αποφύγετε τα πολύ ψηλά τακούνια και τα σφιχτά ρούχα και προτιμήστε υφάσματα που είναι απαλά σε υφή και που αφήνουν το σώμα να αναπνέει. Ιδίως στις εξορμήσεις στα μαγαζιά, φορέστε πολύ άνετα ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πολύ περπάτημα.
  • Προγραμματίστε να κάνετε κάποιο μασάζ (υπάρχουν διάφορα είδη)
  • απολαύστε ή ένα αφρόλουτρο με χαλαρωτικά αιθέρια έλαια, πχ λεβάντας ή χαμομηλιού (κλείστε πρώτα τα τηλέφωνά σας και ζητείστε να μη σας ενοχλήσει κανείς!)
  • προσέξτε την πλάτη και τη μέση σας: μην κουβαλάτε πολλά βάρη, μοιραστείτε τις δουλειές με άλλους, προσλάβετε μια μικρή βοήθεια, αποφύγετε τα ψηλά τακούνια (πάλι)
Προσέξτε τις κλοπές, αλλά χωρίς πανικό: αυτές τις μέρες βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα για τους πορτοφολάδες και τους διαρρήκτες. Φροντίστε να ασφαλίζετε πάντα το σπίτι σας και τα προσωπικά σας αντικείμενα όταν απουσιάζετε, αλλά επίσης φροντίστε να μην σας καταβάλλει υπερβολικό άγχος για ενδεχόμενες κλοπές- ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΛΕΨΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ!

Έθιμα και παραδόσεις- νέες και παλιές: δε χρειάζεται οι γιορτές να γίνονται πάντα με τον ίδιο τρόπο- η ζωή αλλάζει, οι συνθήκες διαφοροποιούνται, δε βοηθά το να μυθοποιούμε τον "παλιό, καλό καιρό" και να απορρίπτουμε τη σύγχρονη ζωή. Ας κρατάμε όσα έθιμα μας αρέσουν και ας δημιουργούμε και καινούρια έθιμα. Να φυτεύουμε ένα δέντρο κάθε πρωτοχρονιά, να βρίσκουμε πρωτότυπους τρόπους να ευχηθούμε στους δικούς μας, να καθιερώνουμε ένα άλλο έδεσμα. Τα έθιμα δημιουργούν συναισθηματική ασφάλεια, προσμονή και χαρά.
Δείτε τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις με ηρεμία και ρεαλισμό: οι γιορτές προστάζουν αγάπη, ειρήνη, αρμονία. Πράγματα όμως που δεν έρχονται κατά παραγγελία λόγω ημερομηνιών. Οι εντάσεις συχνά αυξάνονται κατά τη διάρκεια των γιορτών, λόγω του παρατεταμένου χρόνου που περνάμε με τους δικούς μας και λόγω των υψηλότερων προσδοκιών που έχουμε λόγω των γιορτών (μη ρεαλιστικά υψηλές προσδοκίες=μεγάλες απογοητεύσεις). Συνειδητοποιείστε ότι οι σχέσεις δεν είναι πάντα όπως τις δείχνει η τηλεόραση και ότι τα προβλήματα δεν παύουν να υπάρχουν λόγω εορτών- απλώς είναι μια ευκαιρία να μη δίνουμε σημασία στις μικροδιαφορές, να εκτιμήσουμε τα καλά στους ανθρώπους, να είμαστε λίγο πιο ξέγνοιαστοι. Δεχτείτε τους ανθρώπους όπως είναι, κάντε υπομονή, χρησιμοποιείστε χιούμορ και αυτοσαρκασμό.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας- μη νιώθετε ενοχές αν δεν μπορείτε να νιώσετε εκστατικά
: είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε μοναξιά, θλίψη, άγχος, πόνο- ακόμα και αν είναι Χριστούγεννα. Μην πιέζεστε υπερβολικά να νιώσετε ευτυχία μόνο και μόνο επειδή είναι γιορτές. Χρησιμοποιείστε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία για καλύτερη διάθεση, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό σας.

Αναζητείστε υποστήριξη, συντροφιά, ανθρώπινη παρουσία:
  • Αν νιώθετε μοναξιά, καταπίεση, κούραση, θλίψη, αναζητείστε παρέα, βοήθεια, από φίλους, συγγενείς, από την κοινότητά σας, από την εκκλησία σας, από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, από οπουδήποτε πιστεύετε ότι θα τη λάβετε.
  • Η προσφορά, ο εθελοντισμός, η φιλανθρωπία, έστω κι αν γίνονται συνήθως κατά την περίοδο των γιορτών και όχι τον υπόλοιπο χρόνο, εκτός από το ότι προσφέρουν σε έναν καλό σκοπό (συνανθρώπους, περιβάλλον, κτλ) μας βοηθούν να νιώσουμε χρήσιμοι, μας ανεβάζουν τη διάθεση, φέρνουν αισιοδοξία.
Μην είστε συγκεντρωτικοί, τελειομανείς, μάρτυρες: ακόμα και αν οι άλλοι διαμαρτύρονται, μοιράστε ευθύνες και αρμοδιότητες, πείτε και μερικά "όχι", λάβετε βοήθεια, ακόμα και αν οι άλλοι δεν κάνουν κάτι όπως ακριβώς το είχατε στο μυαλό σας. Αυτοί που σας αγαπάνε, θα σας αγαπάνε το ίδιο ακόμα και αν το φαγητό δεν πετύχει, ακόμα και αν πάρετε έτοιμα τα μελομακάρονα- σας αγαπάνε για άλλες ιδιότητές σας, όχι για τα καλά σας μελομακάρονα. Μπορεί να καούν τα μελομακάρονα, να μη φουσκώσει η βασιλόπιτα, να ακυρωθεί η πτήση, να λερωθεί το ρούχο που θα φορούσατε. Στο χέρι σας είναι

Καλή οργάνωση
: φτιάξτε λίστες, μοιράστε αρμοδιότητες, ορίστε έναν αρχικό προϋπολογισμό, κάνετε όσο πιο πολύ εκ των προτέρων τα ψώνια σας, οργανώστε το μενού των γιορτών (αν το αναλάβατε εσείς), υπολογίστε ότι θα χάσετε αρκετό χρόνο λόγω ουρών και καθυστερήσεων στα ταμία.
Συνεχίστε τις καλές σας συνήθειες: μη φοβάστε να ξεφύγετε λίγο από την καθημερινότητα με λίγο κρασί, λίγο γλυκό παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα προσπαθήστε να τρώτε φρούτα και λαχανικά, να περπατάτε, να αποφεύγετε τον καπνό, να ασκείστε. Μην παρασυρθείτε πολύ, γιατί μετά θα νιώθετε ενοχές και δυσφορία. Μια συχνή δικαιολογία είναι το "μια φορά το χρόνο έχουμε γιορτές", αλλά ξεχνάμε πόσο συχνές είναι ευτυχώς οι γιορτές (ονομαστικές γιορτές, γενέθλια, κεράσματα, γάμοι, ορκωμοσίες, κτλ!)

Πάρτε μια ανάσα μόνοι σας, κάντε διαλείμματα:
αν νιώσετε υπερβολικά φορτισμένοι, φροντίστε να βρεθείτε για λίγα λεπτά μόνοι σας, ξεκλέψτε λίγο χρόνο, βρεθείτε μόνοι (ακόμα και στο μπάνιο), πάρτε βαθιές ανάσες, τεντωθείτε, ξεκουράστε το μυαλό σας.


Σκεφτείτε ρεαλιστικά για τις γιορτές
: η τηλεόραση κρύβει δύο παγίδες στις γιορτές: είτε πεποιθήσεις ότι ο κόσμος είναι γεμάτος δυστυχισμένους ανθρώπους που δεν θα γιορτάσουν φέτος, είτε εικόνες από υπερβολικά όμορφους, χαρούμενους, ευτυχισμένους, τέλειους ανθρώπους. Συμφιλιωθείτε ότι δεν πρόκειται να έρθει η παγκόσμια ειρήνη, να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου, αλλά και δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να χαρεί, να χαλαρώσει, να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να ευχαριστηθεί όλες τις ομορφιές που προσφέρονται με την ευκαιρία των γιορτών (κάλαντα, φώτα, δώρα, φαγητά).


Πάρτε ρεαλιστικές αποφάσεις για το νέο έτος
: αν ανήκετε σε εκείνους που τους αρέσει να παίρνουν αποφάσεις για την καινούρια χρονιά, σκεφτείτε ότι όσο πιο μη ρεαλιστικές είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να αποτύχουν. Αντί για το "θα χάσω 10 κιλά", σκεφτείτε "θα ξεκινήσω χάνοντας 2-3 κιλά και θα νιώσω τόσο όμορφα που ίσως συνεχίσω". Αναλογιστείτε τις πραγματικές συνθήκες της ζωής σας, σκεφτείτε ότι οι αλλαγές πολλές φορές δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε ευχάριστες.

Σχόλια