Εθιστικό το σολάριουμ

Η ηλιοφάνεια κινητοποιεί στον ανθρώπινο οργανισμό εκκρίσεις νευροδιαβιβαστών που συνδέονται με την ευχαρίστηση και το συναίσθημα της χαράς. Φαίνεται όμως ότι η έκθεση στον ήλιο αλλά και το τεχνητό ηλιακό φως μπορεί σε μερικούς ανθρώπους να προκαλέσει εθισμό. Η παρακάτω έρευνα δείχνει ότι το 1/3 των χρηστών σολάριουμ του δείγματος αυτού είναι εθισμένοι σε αυτό. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δίνουν τροφή για σκέψη σχετικά με το αν τα άτομα αυτά είναι γενικότερα επιρρεπή στις εξαρτήσεις και αν πίσω από την εξαρτησιογόνα προσωπικότητά τους κρύβονται τάσεις για άλλες διαταραχές, όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Αντιγράφω το άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

Οι επιστήμονες, που προειδοποιούν για τις καρκινογόνες επιπτώσεις των σολάριουμ, ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν τη χρήση τους.

Ήδη στις ΗΠΑ έχει επιβληθεί νόμος που απαγορεύει τη χρήση τους σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Dermatology μελέτησε δείγμα 421 φοιτητών, 229 εκ των οποίων χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος κατά μέσο όρο 23 φορές το περασμένο έτος.

Οι ερευνητές ζήτησαν από αυτά τα άτομα να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, σχεδιασμένα για να εξετάσουν εθιστικές συμπεριφορές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 30% με 39% των χρηστών χαρακτηρίζονται ως εθισμένοι. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται πολλές ενοχές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος και επιθυμούν να περιορίσουν τη χρήση τους.

Επιπλέον τα ερωτηματολόγια έδειξαν ότι οι φοιτητές που θεωρήθηκαν εθισμένοι στο σολάριουμ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν σημάδια άγχους και να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως το αλκοόλ και η μαριχουάνα.

Οι ερευνητές του Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη υπογραμμίζουν ότι στις εκστρατείες που προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους για τις καρκινογόνες επιπτώσεις των σολάριουμ, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η εθιστική τους φύση.

Διευκρίνησαν επίσης ότι θα πρέπει να ερευνηθεί το κατά πόσο πρέπει οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά σολάριουμ να εξετάζονται για άγχος και κατάθλιψη.

Σχόλια