Σύστημα καταγραφής σκέψεων και ονείρων


Ξεκινάει μια φιλόδοξη προσπάθεια κατασκευής ενός συστήματος με πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούν να βοηθούν τους επιστήμονες να καταγράφουν ακόμα και πολύπλοκες, αφηρημένες σκέψεις και γενικότερες πνευματικές δραστηριότητες.

Αντιγράφω από το σχετικο λινκ:

Μια αμερικανική ερευνητική ομάδα, για πρώτη φορά στον κόσμο, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός καινοτομικού συστήματος που φιλοδοξεί να καταστήσει εφικτή, την ηλεκτρονική καταγραφή και στη συνέχεια την ερμηνεία των ονείρων των ανθρώπων.

Η συσκευή επιτρέπει ήδη στους ανθρώπους να κατευθύνουν μόνο με το νου τους ένα κέρσορα και να αλλάζουν εικόνες με τη σκέψη τους σε μια οθόνη υπολογιστή, πράγμα που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει την επικοινωνία σε παράλυτους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες, υπό τον δρ Μόραν Σερφ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, που παρουσίασαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «Nature», ισχυρίζονται ότι άρχισαν ήδη να αναπτύσσουν ένα σύστημα που μελλοντικά θα είναι ικανό να καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα ανωτέρου επιπέδου, όπως είναι τα όνειρα και οι αφηρημένες σκέψεις.

«Θέλουμε να διαβάσουμε τα όνειρα των ανθρώπων», δήλωσε ο Σερφ, με στόχο, όπως είπε, όχι να χώσουν απρόσκλητοι την μύτη τους στα άδυτα των ανθρώπων, αλλά να επεκτείνουν με ουσιαστικό τρόπο την επιστημονική κατανόηση του πώς και γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται.

Οι αμερικανοί επιστήμονες θέλουν, όπως λένε, να βοηθήσουν τους ψυχολόγους να επιβεβαιώνουν αυτά που τους αναφέρουν οι ασθενείς τους σχετικά με τα όνειρά τους. Ο Σερφ έχει ανακαλύψει ότι συγκεκριμένοι νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) σχετίζονται με συγκεκριμένα αντικείμενα ή έννοιες. Για παράδειγμα, βρήκε ότι όταν ένας εθελοντής σκεφτόταν την Μέριλιν Μονρόε, ένας συγκεκριμένος νευρώνας (και μόνο αυτός) ενεργοποιείτο.

Δείχνοντας σε εθελοντές μια σειρά από εικόνες, οι ερευνητές μπόρεσαν να συσχετίσουν διάφορους νευρώνες με μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων και εννοιών. Οι επιστήμονες, βλέποντας σε μια ειδική συσκευή που ήταν συνδεδεμένη στον εγκέφαλο, ποιο εγκεφαλικό κύτταρο «άναβε», μπορούσαν να «διαβάζουν» το μυαλό των ανθρώπων(σε ένα βαθμό τουλάχιστον).

Ο Σερφ παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί μια συσκευή που θα «διαβάζει» τα όνειρα με αξιοπιστία, αλλά τη θεωρεί απολύτως εφικτή πλέον αφού ο ίδιος σκοπεύει να δοκιμάσει να τη φτιάξει. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να παρακολουθήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα κοιμισμένων εθελοντών, ώστε σιγά-σιγά να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα συσχετίζει συγκεκριμένους νευρώνες με συγκεκριμένες εικόνες και έννοιες που εμφανίζονται στα όνειρα.

Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, είναι πολύ δύσκολο στην πράξη να μπορέσει κάποτε μια τέτοια συσκευή να «διαβάσει» την περίπλοκη διαδικασία ενός ονείρου. Όμως ο Σέρφ πιστεύει ότι η τεχνολογία των αισθητήρων προοδεύει και σύντομα δεν θα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να καταγραφεί η ονειρική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σχόλια