Η ολιστική προσέγγιση στην ασθένεια και η σημασία της ευτυχίας και του γέλιου


Αντιγράφω ένα άρθρο που μιλάει για την περίπτωση του ιατρού που υποστηρίζει τη συνεργασία συμβατικής και εναλλακτικής ιατρικής, τη σημασία της ψυχοσωματικής προσέγγισης στην ασθένεια και τον ακτιβισμό.


Ο Hunter Patch Adams, τον οποίο γνωρίσαμε από την ομώνυμη βιογραφική ταινία, στην οποία τον ενσαρκώνει ο Robin Williams, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ο γιατρός που κάνει τα πάντα προκειμένου να φέρει το γέλιο στα πρόσωπα των ασθενών του είναι σήμερα 66 ετών και εξακολουθεί να δουλεύει πάνω στην αλλαγή του συστήματος υγείας της Αμερικής, ένα σύστημα το οποίο χαρακτηρίζει «ακριβό και ελιτίστικο». Πιστεύει ότι «το γέλιο, η χαρά και η δημιουργικότητα πρέπει να ενσωματωθούν στη θεραπευτική διαδικασία και γι’ αυτό πρέπει η αληθινή θεραπευτική πρόνοια να εμπεριέχει μια τέτοια ζωή».

Ο Patch Adams είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Gesundheit, μίας ολιστικής κοινότητας στη Δυτική Βιρτζίνια, από το 1971. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ως αρχή τους γιατροί με συμβατική ή εναλλακτική φαρμακευτική να δουλεύουν μαζί. Ολα αυτά τα χρόνια, βάζοντας σε εφαρμογή αυτήν την αλληλεπίδραση έχουν θεραπεύσει περίπου δεκαπέντε χιλιάδες ασθενείς.

Ο Patch Adams έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βρει τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Ο ίδιος και η ομάδα του πραγματοποιούν επισκέψεις ως κλόουν σε νοσοκομεία, φυλακές, καταφύγια προσφύγων συνοδεύοντας ανθρωπιστικές αποστολές για να εφοδιάσουν με τρόφιμα, φάρμακα και ελπίδα τους πληγέντες. Η ομάδα έστειλε κλόουν στον πόλεμο στη Βοσνία, σε καταφύγια προσφύγων στα Σκόπια, στα νοτιοαφρικανικά ορφανοτροφεία και στα παιδιά που πάσχουν από AIDS, στην Αϊτή και την Κούβα και το 2002 στο χτυπημένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Λίγες φράσεις από το ημερολόγιό του είναι αρκετές για να μας γνωρίσουν τον κοινωνικό ακτιβιστή που κρύβεται πίσω από την κόκκινη μύτη του κλόουν: «Εξακολουθεί να είναι σημαντικό για μένα το χτίσιμο του μοντέλου του νοσοκομείου μας. Ελπίζω ότι συμβάλλουμε στο να δημιουργηθούν κυβερνήσεις που υπηρετούν τοον άνθρωπο και όχι τη δική τους καλοπέραση».

Οι τραυματικές εμπειρίες που βίωσε στα παιδικά του χρόνια τον οδήγησαν τρεις φορές σε έναν χρόνο σε απόπειρα αυτοκτονίας και γι’ αυτό νοσηλεύτηκε σε κλινική. Εκεί, όπως ο ίδιος δηλώνει, αποφάσισε να μην επιχειρήσει ξανά να βάλει τέλος στη ζωή του και να κάνει τη δική του επανάσταση για την αγάπη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Αργότερα, όταν ήταν φοιτητής της ιατρικής πλέον, η δολοφονία του καλύτερού του φίλου τον έκανε να πιστέψει ότι «υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του περιβάλλοντος και της ευεξίας. Η υγεία ενός ατόμου δεν μπορεί να διαχωριστεί από την υγεία της οικογένειας, της κοινότητας και του κόσμου γενικότερα».

Εκτός από την ίδρυση του Ινστιτούτου, ο Patch από τη δεκαετία του 1990 έχει υποστηρίξει την Ιθάκη Health Alliance (IHA), που ιδρύθηκε ως η Ιθάκη Ταμείο Υγείας (IHF) με τον Paul Glover.
Τον Ιανουάριο του 2006 ξεκίνησε την Ιθάκη Free Clinic, εκπληρώνοντας βασικές πτυχές του οράματος Adams, ενώ κέρδισε και έπαινο για το βιβλίο του «Health Democracy». Τον Οκτώβριο του 2007, ο Adams και το συμβούλιο της Gesundheit παρουσίασαν την εκστρατεία για την αύξηση κατά ένα εκατομμύριο δολάρια των εσόδων από τις χορηγίες προς οικοδόμηση ενός κέντρου διδασκαλίας και μιας κλινικής στη Δυτική Βιρτζίνια. Το κέντρο και η κλινική Gesundheit θα τους επέτρεπε να βλέπουν ασθενείς εντελώς δωρεάν αλλά και να διδάξουν τον σχεδιασμό υγείας και φροντίδας.

Ο Adams προτρέπει τους φοιτητές της ιατρικής να αναπτύσσουν συμπονετική διάθεση στις επαφές με τους ασθενείς τους. Η συνταγή του γι’ αυτό το είδος της περίθαλψης εξαρτάται από το χιούμορ και το παιχνίδι, το οποίο βλέπει ως ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Ο Patch Adams λέει: «Μπορώ να ερμηνεύσω από την εμπειρία μου στη ζωή το πώς είναι να είσαι ευτυχισμένος. Θέλω ως γιατρός να πω ότι έχει σημασία για την υγεία σας να είστε ευτυχισμένοι. Μπορεί αυτός να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να έχετε υγεία στη ζωή σας».

Ο δρ Patch Adams πιστεύει ότι «η πιο επαναστατική πράξη που μπορούμε να δεσμευτούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ευτυχισμένοι στον κόσμο μας. Χρειαζόμαστε μια μαζική επανάσταση αγάπης από ανθρώπους που θα αποφασίσουν να αγαπήσουν όλους τους ανθρώπους, ακόμη και την κυβέρνησή μας, όμως, παρακαλώ, μην τους αφήνετε πια να κυβερνούν. Τουλάχιστον οφείλουν να αγαπήσουν τη ζωή, να πάψουν να διαμαρτύρονται και να αρχίσουν να δουλεύουν για την ειρήνη, για τη δικαιοσύνη και για τη βοήθεια όλων των ανθρώπων».


Τι προσάπτει στον Robin Williams

Οσον αφορά την ταινία που παρουσιάζει το έργο και τη ζωή του, ο ίδιος λέει ότι «η παραγωγή θυσίασε κατά πολύ το μήνυμά μου προκειμένου να κάνει μια ταινία που θα πουλήσει. Ολες οι πλευρές της ζωής και του ακτιβισμού χάνονται και στην ταινία απεικονίζομαι μόνον ως αστείος γιατρός». Για τον πρωταγωνιστή Robin Williams ο Patch Adams δήλωσε σε συνέντευξή του: «Κέρδισε 21 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις μήνες προσποιούμενος εμένα με έναν απλοϊκό τρόπο και δεν έδωσε ούτε μία δωρεά έστω 10 δολαρίων στο νοσοκομείο μου».

Σχόλια