Ανησυχητικά δεδομένα για τη διατροφή των εφήβων στην Ελλάδα

Το άρθρο που παραθέτω μας μεταφέρει τα αποτελέσματα έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες των νέων στην Ελλάδα (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε δείγμα 4.944 μαθητών από την ΣΤ’ Δημοτικού εως και την Α Λυκείου (δηλαδή 11 εως 15 ετών) είναι σοκαριστικά: Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι το 22.2% των κοριτσιών και το 13.3% των αγοριών κάνουν δίαιτα από τόσο μικρή ηλικία, ενώ το 27.7% των κοριτισιών και το 20.7% των αγοριών θεωρούν ότι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι τα 7 στα 10 κορίτσια που κάνουν ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, έχουν φυσιολογικό ή χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος.

Αν και οι υπέρβαροι μαθητές εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχει διαφορά ως προς την ποιότητα των διατροφικών συνηθειών. Το ποσοστό των εφήβων που καταναλώνουν γλυκά και αναψυκτικά ανέρχεται στο 24.9% στους εντεκάχρονους, στο 39.2% στους 13χρονους και στο 43% στους 15χρονους.

Μόνον ένας στους δύο, τέλος, τρώει πρωινό πριν πάει στο σχολείο, ενώ από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η σχέση των εφήβων με το γυμναστήριο. Τακτική φυσική δραστηριότητα αναφέρει το 33.1% του δείγματος, έναντι 40.4% το 2002 και 35% το 2006.

Σχόλια