"Ζητάμε αρετουσάριστες φωτογραφίες, Seventeen!"

Μεταφράζω το κείμενο από ένα υπόμνημα που μαζεύει υπογραφές στις ΗΠΑ, απευθυνόμενο στο περιοδικό Seventeen. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σκέφτεται κανείς "τι μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην Αμερική", αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι στη σύγχρονη ζωή τα στοιχεία της κουλτούρας δεν μένουν γεωγραφικά περιορισμένα. Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι η ελληνική κουλτούρα επηρεάζεται πολύ από οτιδήποτε ξενόφερτο και πολλές φορές το υιοθετεί με ιδιαίτερη ζέση. Αν ανοίξουμε τα ελληνικά περιοδικά, δε διαφέρουν και πολύ από τα ξενόφερτα (τις περισσότερες φορές μάλιστα πρόκειται ξένους τίτλους, π.χ. έχουμε και εδώ cosmopolitan, seventeen, marie claire, vogue, men κτλ.). Οπότε, οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται στα ξένα ΜΜΕ, ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη δική μας ζωή.

 Τα κορίτσια θέλουν να γίνονται αποδεκτά, να τα εκτιμούν, να αρέσουν. Και όταν δεν πληρούν τα κριτήρια, αρκετά κορίτσια προσπαθούν να "φτιάξουν" τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές πρόσληψης τροφής, δίαιτες, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Φοιτώ σε μια τάξη μπαλέτου με μερικά κορίτσια που πηγαίνουν λύκειο. Καθημερινά ακούω σχόλια όπως: "είμαι στα χοντρά μου σήμερα", και "έφαγα καλά σήμερα, αλλά νιώθω χοντρή". Οι χορεύτριες του μπαλέτου δέχονται πολλή κριτική για τα σώματά τους- αλλά δεν είναι μόνο οι μπαλαρίνες που νιώθουν πίεση να είναι "όμορφες". Συμβαίνει σε όλους. Για τα κορίτσια σήμερα, η λέξη "όμορφη" σημαίνει κοκαλιάρα και αψεγάδιαστη. Γιατί συμβαίνει αυτό, όταν τόσο λίγα κορίτσια στην πραγματικότητα ανήκουν σε μια τόσο στενά ορισμένη κατηγορία; Είναι επειδή τα ΜΜΕ μας λένε ότι τα "όμορφα" κορίτσια είναι αυτά που είναι απίστευτα αδύνατα και με τέλειο δέρμα. 
Να κάτι που δεν ξέρουν πολλά κορίτσια. Αυτές οι "όμορφες γυναίκες" που βλέπουμε στα περιδικά είναι ψεύτικες. Συχνά έχουν δεχτεί ρετουσάρισμα, βάψιμο με αερογράφο, οι φωτογραφίες τους έχουν δεχτεί επεξεργασία, ώστε να μοιάζουν πιο αδύνατες και με τέλειο δέρμα. Ένα κορίτσι που βλέπουμε σε ένα περιοδικό πιθανόν να δείχνει πολύ διαφορετική στην πραγματική ζωή. Ως μέλος του κινήματος SPARK, ενός παναμερικανικού ακτιβιστικού κινήματος κοριτσιών, μάχομαι να κάνω τα περιοδικά, τις εταιρείες παιχνιδιών και άλλες μεγάλες εταιρίες να σταματήσουν να δημιουργούν προϊοντα, φωτογραφήσεις και διαφημίσεις που πληγώνουν και καταρρακώνουν την αυτοεκτίμησή μας. Με αυτό το κίνημα έμαθα ότι έχουμε τη δύναμη να μαχηθούμε. 

Γι' αυτό και ζητάω από το περιοδικό Seventeen να δεσμευτεί στο να περιλαμβάνει μια φωτογράφιση το μήνα με απείραχτες, αληθινές φωτογραφίες. Θέλω να βλέπω κανονικά κορίτσια που μοιάζουν με μένα σε ένα περιοδικό που υποτίθεται ότι είναι για μένα. 
Για χάρη όλων των κοριτσιών σε όλη την Αμερική που βασανίζονται, που διαβάζουν το Seventeen και πιστεύουν ότι αυτές οι ψεύτικες εικόνες είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι οι ίδιες, πατάω πόδι. Ξέρω πόσο πολύ μπορεί να μας πονάνε οι ρετουσαρισμένες φωτογραφίες. Είμαι μια έφηβη και δε μου αρέσει αυτό που βλέπω. Σε καμία μας δεν αρέσει. Θα μας υποστηρίξετε υπογράφοντας αυτό το κείμενο και ζητώντας το περιοδικό Seventeen να πάρει επίσης μια θέση και να δεσμευτεί στο να δημοσιεύει μια φωτογράφιση χωρίς επεξεργασία κάθε μήνα;


IMAGE: http://change-production.s3.amazonaws.com/photos/2/sj/ax/skSJaXRzEkJgyrT-320x240-cropped.jpg?1335479390

Σχόλια