Ενυδάτωση=καλύτερες πνευματικές επιδόσεις

Έχετε προσέξει ότι, όταν διψάτε πολύ, νιώθετε και ληθαργικοί, αφηρημένοι, κουρασμένοι και με πεσμένη τη διάθεση και την οξύτητα της σκέψης σας; Ο εγκέφαλός μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να πλήξει την ομαλή λειτουργία του. Η παρακάτω έρευνα μας λέει ότι το να ενυδατωθούμε αυξάνει τις επιδόσεις μας σε πνευματικές εργασίες:
 
Δυσκολεύεστε ξαφνικά ακόμα και στις απλές μαθηματικές πράξεις; Ξεχάσατε την ύλη που μόλις διαβάσατε; Το μυαλό σας θα "ξεμπλοκάρει" με ένα ποτήρι νερό.

Η ενυδάτωση κάνει το μυαλό «ξυράφι», ιδιαίτερα αν είμαστε διψασμένοι. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το University of East London, που πιστεύουν ότι μόλις καλύψουμε την ανάγκη μας για νερό και σβήσουμε τη δίψα μας, ο εγκέφαλος μπορεί να εστιάσει σε άλλες πνευματικές εργασίες.

Για την ακρίβεια, πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που διψούσαν, όταν ήπιαν νερό, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ που μετρούσαν το χρόνο αντίδρασης, βελτιώνοντας μάλιστα την επίδοσή τους μέχρι και 14% σε σχέση με πριν, αναφέρει το περιοδικό «Frontiers in Human Neuroscience».

Η κάλυψη της βασικής αυτής ανάγκης φαίνεται να βοηθά, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο να ελευθερώνονται τμήματα του εγκεφάλου που προηγουμένως ήταν απασχολημένα στέλνοντας μηνύματα στο σώμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί το αίσθημα της δίψας.

Μάλιστα, η ερευνήτρια Caroline Edmonds, αναφέρεται και σε παλιότερες έρευνες, που είχαν δείξει ότι τα παιδιά που είχαν πιει νερό πριν τις εξετάσεις τα πήγαν καλύτερα από εκείνα που δεν είχαν πιει.

Ωστόσο, το νερό δεν είναι πανάκεια. Έτσι, σε μελέτη της δρ. Edmonds οι εθελοντές τα πήγαν χειρότερα σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη νοητική εργασία μετά την κατανάλωση νερού. Οι λόγοι δεν ήταν σαφείς. Ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε, πάντως, ότι η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση της φαιάς ουσίας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το να σκεφτόμαστε.
image: http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=647864&v=0&q=80&w=300&h=225

Σχόλια