Τα μυστικά βαραίνουν- πιο υγιείς οι μαρτυριάρηδες!

Τι συμβαίνει όταν κρατάμε πολλά μυστικά; Πόσο μας βαραίνει η εχεμύθεια; Τι να συμβαίνει άραγε με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που υποχρεωτικά πρέπει να κουβαλούν μέσα τους όσα τους εμπιστεύονται οι πελάτες τους; Ας δούμε ένα σχετικό άρθρο με τις επιπτώσεις των μυστικών στη ζωή ενός ανθρώπου:

Στην ερώτηση «κρατάς μυστικό;» πριν απαντήσει κανείς θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες. Σύμφωνα με έρευνες, οι... μαρτυριάρηδες είναι πιο υγιείς και ευτυχισμένοι σε σχέση με τα άτομα εμπιστοσύνης ή τους μυστικοπαθείς.
Σύμφωνα με την Daily Mail, πολλές έρευνες των τελευταίων τριών δεκαετιών δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κρατούν μυστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες όχι απλά να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά ακόμη και να βιώσουν σωματικό πόνο. Προβλήματα από τα οποία απαλλάσσονται μόλις αποκαλύψουν το μυστικό.
Μελέτη του καθηγητή Τομ Φριτζν αποκάλυψε ότι όσοι κρατούν μυστικά βιώνουν χαμηλό αυτοέλεγχο, κατάθλιψη και μοναξιά. Οταν επανεκτίμησε την κατάσταση έξι μήνες αργότερα, διαπίστωσε πως όσοι είχαν αποκαλύψει το μυστικό ένιωθαν καλύτερα ψυχολογικά, σε αντίθεση με εκείνους που δεν το είχαν κάνει.
Σε άλλη έρευνα, η καθηγήτρια ψυχολογίας του Notre Dame University, Ανίτα Κέλι, ανακάλυψε πως όσοι κρατούν κρυφές προσωπικές πληροφορίες- δικές τους, ή άλλων- έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πονοκεφάλους, ναυτία και πόνο στη μέση.
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη μελέτη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να μην κρατά για πολύ ένα μυστικό. Συγκεκριμένα, όσο περισσότερο προσπαθεί κανείς να καταπιέσει ένα μυστικό, τόσο πιο πολύ το θυμάται, με αποτέλεσμα να προκαλεί στον εαυτό του άγχος και τελικά αναγκάζεται να αποκαλύψει την κρυφή πληροφορία.

Σχόλια