Ανθυγιεινή ζωή των φοιτητών


Ένα ακόμα άρθρο που βρήκα στα ΝΕΑ, της Εύης Σαλτού, αφορά τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής των φοιτητών στη χώρα μας. Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ και παραθέτω πάλι μερικά αποσπάσματα που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση:

Πρώτο πτυχίο στην ανθυγιεινή ζωή

Η απόλυτη ελευθερία του πανεπιστημίου συνοδεύεται από ξενύχτια και κακή διατροφή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού


«Ένα χρόνο τώρα φοιτήτρια διαπίστωσα ότι πολλές από τις παλιές μου συνήθειες στη διατροφή, τη σωματική άσκηση ακόμη και τη διασκέδαση άλλαξαν. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και το γεγονός ότι σπουδάζω μακριά από το σπίτι, σε μία άλλη πόλη».
(...)

Όπως προκύπτει άλλωστε από πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών V-ΡRC, οι φοιτητές δεν επιλέγουν πια το φαγητό της μαμάς και μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα (95%) τρώει εκτός σπιτιού. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και παλαι ότερη έρευνα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία κυρίως οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη έχουν βγάλει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο τα φρούτα και τα λαχανικά και τη θέση τους έχουν πάρει το γρήγορο φαγητό καθώς και τα σνακ. «Κι όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση του βάρους και συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Λύση λοιπόν για να μην πέσουν οι φοιτητές στην παγίδα του γρήγορου φαγητού είναι να ακολουθήσουν τον χρυσό κανόνα που δεν είναι άλλος από πλούσιο πρωινό στο σπίτι, ενδιάμεσα γεύματα κάθε τρεις ώρες αλλά και αυξημένη κατανάλωση νερού».
(...)

Παρ΄ όλο που ο Κώστας Μυζήθρας, φοιτητής στο τέταρτο έτος στο Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πάτρας, σπουδάζει στην πόλη του, δεν ήταν λίγες οι φορές που αντί για το σπιτικό φαγητό επέλεγε στο πρώτο έτος των σπουδών του τα σουβλάκια και τα σάντουιτς. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ- αφού έπινα κάθε βράδυ από 2 έως 4 ποτά- να παρατηρήσω μία μικρή αύξηση στο βάρος μου. Και δεν ήμουν μόνο εγώ. Τον ίδιο τρόπο ζωής ακολουθούσαν οι περισσότεροι συμφοιτητές μου και μάλιστα γνωρίζω περίπτωση φίλου που “φορτώθηκε” με οχτώ κιλά επιπλέον το πρώτο μόλις εξάμηνο».
(...)

Δεν είναι όμως μόνο η διατροφή που φαίνεται να αλλάζει στη φοιτητική ζωή. «Τον πρώτο χρόνο παρατήρησα ότι το “βιολογικό μου ρολόι” είχε άλλους ρυθμούς. Δεν είχα το σταθερό πρόγραμμα του σχολείου όπου έπρεπε να ξυπνάω στις 7 το πρωί. Τις περισσότερες φορές όταν άνοιγα τα μάτια μου οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 12 και 1 το μεσημέρι», λέει η 19χρονη Βασιλική. Όπως τονίζουν ωστόσο οι ειδικοί, ένας καλός ύπνος είναι ιδανικός για να βοηθήσει τους σπουδαστές να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας. «Από τη “στρατιωτική” πειθαρχία του σχολείου οι σπουδαστές περνάνε στην απόλυτη ελευθερία του πανεπιστημίου. Μόνο που σε ό,τι αφορά τον ύπνο τη χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Μάνος Αλχανάτης.
(...)


Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ φοιτητικός χρόνος, όπως φαίνεται από στοιχεία μελετών, δεν συνδυάζεται με τη σωματική άσκηση. «Αν και κατά τα μαθητικά χρόνια ήμουν αθλητής σε ομάδα μπάσκετ της πόλης, με το που μπήκα στη σχολή τα παράτησα, όπως και κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα», λέει ο φοιτητής Κώστας Μυζήθρας. Το λάθος αυτό κάνουν και πολλοί άλλοι σπουδαστές, οι οποίοι παρά τον ελεύθερο χρόνο δεν δίνουν χρόνο στο να προσέξουν το σώμα τους. Όπως προκύπτει άλλωστε από έρευνα της εταιρείας ερευνών Βari- Focus, μόλις τρεις στους δέκα νέους ηλικίας 18- 24 γυμνάζονται δύο και πλέον φορές την εβδομάδα.

Σχόλια