Κέντρο ημέρας για διατροφικές διαταραχές


Η εταιρία ΑΝΑΣΑ, με ιδρύτρια και πρόεδρο την ηθοποιό Ζέτα Δούκα, εγκαινίασε τη Δευτέρα το πρώτο κέντρο ημέρας για άτομα που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Αντιγράφω από σχετικό άρθρο:

Η «ΑΝΑΣΑ» δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Νομικά όμως η ομάδα μας δεν επιτρεπόταν να παρέχει υπηρεσίες στους πάσχοντες, παρά μόνο να τους παραπέμπει σε μονάδες που ήταν ήδη πλήρεις και τελικά δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν την ανάλογη φροντίδα. Το Κέντρο που εγκαινιάζεται σήμερα είναι ένα κομμάτι από το παζλ του οράματός μας», σημειώνει η ηθοποιός και πρόεδρος της «ΑΝΑΣΑ», κ. Ζέτα Δούκα. «Με ένα Κέντρο Ημέρας όμως δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ως πρότυπο για να γίνουν κι άλλες τέτοιες δομές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και να γίνει πραγματικότητα το Σχέδιο Δράσης, που προβλέπει τη δημιουργία ειδικών πτερύγων για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τουλάχιστον σε τρία δημόσια νοσοκομεία», συμπληρώνει η κ. Δούκα. Την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων τέτοιων Κέντρων επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, που εγκαινίασε το Κέντρο.

Η «ΑΝΑΣΑ» θα παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτική υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας (περιλαμβάνει: ψυχίατρο, ψυχολόγο, παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο, διαιτολόγο-διατροφολόγο, κοινωνικό λειτουργό, παθολόγο).

Στην ξενάγηση που μας έκανε στους χώρους του Κέντρου η αντιπρόεδρος της «ΑΝΑΣΑ» κ. Εύα Σαλαμινίου, στάθηκε ιδιαίτερα στην αίθουσα αναμονής του Κέντρου, την οποία και χαρακτήρισε «βασικό μέρος της θεραπευτικής παρέμβασης». Γιατί; «Γιατί είναι το σημείο συνάντησης των πασχόντων και των οικογενειών τους, ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί η κοινότητα. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα αυτά να αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες», εξηγεί η κ. Σαλαμινίου. Ομοίως και η κουζίνα, όπου οι ασθενείς μπορούν να περάσουν χρόνο με το διαιτολόγο της ομάδας για να μάθουν να προετοιμάζουν τα γεύματα και στη συνέχεια να μεταφέρουν ό,τι έμαθαν στη δική τους κουζίνα. Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Διαχειριστικής Αρχής για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2008 και εντάσσεται ως δράση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή.

Σχόλια