Παχυσαρκία-διαταραχές πρόσληψης τροφής-εθισμός στο διαδίκτυο: αριθμοί από μια Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Από άρθρο του Α.Σπυρόπουλου στην Ελευθεροτυπία της 20/3/09:


Περισσότεροι από 9.000 έφηβοι έχουν επισκεφθεί τη μονάδα εφηβικής υγείας του «Αγλ. Κυριακού» από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι σήμερα, ενώ 1700 από αυτούς παρακολουθούνται. Ενα από τα βασικότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι η παχυσαρκία, η οποία, όπως είπαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της ΜΟΥ, συνιστά ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΜΕΥ σε 431 εφήβους με αυξημένο βάρος σώματος, ένας στους τέσσερις (23,4%) έχει αυξημένη πίεση, ένας στους πέντε (19,7%) πρόβλημα χοληστερίνης και ένας στους έξι (14%) κινδυνεύει από διαβήτη!

Στον αντίποδα, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής. Τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει η ΜΕΥ ανέρχονται σε 120, ενώ 17 από αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα κορίτσια και η έξαρση του προβλήματος εμφανίζεται κυρίως σε δύο ηλικίες, τα 14 και τα 18 χρόνια. Οι έφηβοι ασθενείς προέρχονται από ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και συνήθως πρόκειται για καλές μαθήτριες, αθλήτριες και πρωταθλήτριες.

Οσον αφορά τον εθισμό στο Διαδίκτυο, τα μηνύματα είναι εξίσου ανησυχητικά, αφού οι έφηβοι που παρακολουθούνται έχουν φτάσει τους 58. Παιχνίδια και chat rooms οι κύριοι λόγοι εξάρτησης, αλλά όπως τόνισε η επιστημονική υπεύθυνος της ΜΕΥ, κ. Αρτεμις Τσίτσικα, οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ωφέλιμα (πληροφορίες, υπηρεσίες, εκπαίδευση κ.λπ.) δεν εθίζονται εύκολα.

Ερευνα της ΜΕΥ για το πρόβλημα κατέδειξε, ότι το 19,47% των εφήβων χρηστών του Διαδικτύου αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικές σελίδες, ενώ το 6,4% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια.

Σχόλια