Το σύνδρομο savant και η καλλιέργεια της μνήμης

[το σύνδρομο savant είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται σε άτομα με κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, κυρίως στο φάσμα του αυτισμού, όπου παρουσιάζεται μια εξαιρετικά αυξημένη ικανότητα, ιδιαίτερα στη μνήμη- π.χ. ο ρόλος που διαδραματίζει ο Dustin Hoffman στην ταινία ο Άνθρωπος της Βροχής- ο χαρακτήρας αυτός μάλιστα βασίζεται σε πραγματική περίπτωση, τον Κιμ Πικ]
Ο Daniel Tammet μπορεί να πει απ'έξω 22,514 ψηφία του αριθμού π. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου για το σύνδρομο savant των αυτιστικών ατόμων. Υποστηρίζει ότι αυτές οι εξαιρετικές ικανότητες δεν οφείλονται σε κάποιο εγκεφαλικό ή γενετικό παράδοξο, αλλά ότι βασίζονται σε μια μορφή συσχετιστικής μνήμης και φαντασίας. Πιστεύει ότι υπήρξε πολλή υπερβολή σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο νου ενός savant και ενός μη savant, ως προς το πώς αξιολογούμε τις ικανότητές μας και πώς αναπτύσσουμε τα ταλέντα μας. Στο καινούριο του βιβλίο εξηγεί πώς δεν ισχύει απαραίτητα αυτό που πολλοί υποστηρίζουν, ότι δηλαδή οι άνθρωποι που δεν είναι savant δε θα μπορούσαν ποτέ να αναπτύξουν τέτοιες ακραίες ικανότητες: "τα άτομα που έχουν διαφορετικό νου, το χρησιμοποιούν κιόλας με εντελώς διαφορετικό, σχεδόν μαγικό τρόπο".

Δεν πρόκειται για ένα μεταφυσικό φαινόμενο (ο συγγραφέας αναφέρει ότι πολλοί του έχουν ζητήσει να 'προβλέψει' τους αριθμούς του λότο της επόμενης εβδομάδας!). Σύμφωνα με τον Tammet, ο κόσμος γενικά αρέσκεται να περιβάλλει με ένα μεταφυσικό στοιχείο όλες τις περιπτώσεις μεγαλοφυιών που πέρασαν από την ανθρωπότητα. Αυτή η άποψη δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά και βλαπτική.

"Κάθε εγκέφαλος είναι εκπληκτικός". Σήμερα μπορούμε να καταλάβουμε την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου πολύ καλύτερα από ποτέ. Ξέρουμε ότι όποιος έχει πάθος και αφοσίωση για να μπορέσει να προοδεύσει σε ένα πεδίο, μπορεί να το κάνει. Η ιδιοφυία δεν αποδίδεται σε μια παραξενιά του εγκεφάλου, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πιο χαοτικής και συνάμα ανθρώπινης ιδιότητας, όπως είναι η επιμονή, η φαντασία, η διαίσθηση, ακόμα και η αγάπη, υποστηρίζει ο συγγραφέας.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο όπου μιλάει σχετικά ο συγγραφέας, και στην εικόνα βλέπετε το εξώφυλλο του βιβλίου του.

Υπάρχει ίσως ένας "άνθρωπος της βροχής" σε όλους μας!

Ο ιατρός Darold Treffert στο άρθρο του Is There A Little Rain Man In Each Of Us?, υποστηρίζει ότι μπορεί να έχουμε όλοι μας μέσα μας κάποιες ικανότητες παρόμοιες με αυτές των savants. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικοί savants έχουν αναπτύξει παραπάνω κάποιες ικανότητες του δεξιού ημισφαιρίου, για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις μειονεξίες του αριστερού ημισφαιρίου που μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς λόγους, σε τραύμα ή ασθένεια. Έτσι, τα άτομα αυτά μαθαίνουν να στηρίζονται σε πιο πρωτόγονες μορφές μνήμης (διαδικαστικές ή μορφές συνήθειας αντί για τις σημασιολογικές ή δηλωτικές μορφές). "Ο συνδυασμός αυτής της διαδικαστικής μνήμης και των ανεπτυγμένων δεξιοτήτων του δεξιού ημισφαιρίου παράγει όλο το σύνολο των ιδιαίτερων ικανοτήτων του συνδρόμου αυτού". Ωστόσο, όλοι μας έχουμε στον εγκέφαλό μας δυνητικά αυτό το πρωτόγονο σύστημα μνήμης.

Σχόλια