Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν-μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν έχει προκαλέσει (όπως είδαμε και σε παλαιότερο ποστ) ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, εκτός από τα ευρήματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητές του, σε σύγκριση με έναν μέσο κοινό εγκέφαλο, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ιστορία που περιβάλλει τη μελέτη του. Η ιστορία μπορεί να χαρακτηριστεί και λίγο ανατριχιαστική!

Ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε δεχτεί να δωριστεί το σώμα του στην επιστήμη, με αποτέλεσμα ο παθολογο-ανατόμος Χάρβεϊ να εξάγει τον εγκέφαλό του. Το υπόλοιπο σώμα αποτεφρώθηκε και σύντομα η οικογένεια διαμαρτυρήθηκε και προέβαλε αξιώσεις. Μάλιστα εξακολουθεί και υπάρχει ερωτηματικό σε σχέση με την συγκατάθεση του ίδιου του Αινστάιν- ο γιος του πάντως συμφώνησε να μελετηθεί με τον όρο να μη δημοσιευτούν τα αποτελέσματα. Ο ιατρός αντέδρασε, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πρίστον τον απέλυσε, και ο ίδιος εξαφανίστηκε, παραιτήθηκε από το επάγγελμά του και άρχισε να εργάζεται ως εργάτης σε εργοστάσιο. Σε συνεντεύξεις που έδωσε κατά καιρούς, περίπου κάθε δέκα χρόνια, επαναλάμβανε ότι δε χρειαζόταν παρα μόνο έναν χρόνο, για να δημισοεύσει όλα τα μυστικά του εγκεφάλου του Αϊνστάιν.

Πριν απολυθεί, ο Harvey πρόλαβε και φωτογράφισε από πολλές οπτικές γωνίες τον εγκέφαλο και τον τεμάχισε σε 240 κομμάτια όγκου περίπου 1 κ.εκατοστού.

Μετά από χρόνια και μετά από έντονη αναζήτηση, ένας δημοσιογράφος τον εντόπισε (1978) να ζει έχοντας στο σαλόνι του δύο βάζα με φορμόλη με το πολυποθητο περιεχόμενο: τον εγκέφαλο του μεγάλου επιστήμονα! Η επιστημονική κοινότητα ενθουσιάστηκε με το εύρημα. Γράφτηκε μάλιστα και ένα βιβλίο σχετικά με το ταξίδι ενός συγγραφέα, που συνόδεψε τον Harvey διασχίζοντας την Αμερική, με προορισμό την εγγονή του Αϊνστάιν και σκοπό την παράδοση του εγκεφάλου.

Μερικά από τα ευρήματα των μελετών που ακολούθησαν στο Πρίνστον, όπου έγινε η τελική επιστροφή του εγκεφάλου το 1996:
  • ο εγκέφαλός του είχε βάρος 1230γρ, δηλαδή μικρότερος από τον μέσο όρο (περίπου 1400 γραμμάρια), πράγμα που δε συμφωνεί με τη γνωστή συσχέτιση βάρους του εγκεφάλου και ευφυίας.
  • ο αριστερός άνω κροταφικός λοβός ήταν κατά 15% πλατύτερος από το μέσο όρο (μιλήσαμε γι'αυτά και σε προηγούμενο ποστ σχετικά με τη λειτουργία τους)
  • πρόσφατα ένας επιστήμονας παρατήρησε στην επιφάνεια των λοβών αυτών ορισμένες ραβδώσεις και αυλάκια
  • σχεδόν απουσιάζει το μεσολόβιο, δηλαδή οι συνδέσεις ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.
  • ο εγκεφαλικός φλοιός ήταν λεπτότερος αλλά πιο πυκνός σε νευρώνες.

Σχόλια