Εμβόλιο για το χρόνιο άγχος

Το άγχος αποτελεί ένα σύστημα συναγερμού του οργανισμού, για να προετοιμάσει άμεσα το σώμα, ώστε αυτό να μπορέσει να κινητοποιηθεί στιγμιαία, σε περίπτωση κινδύνου (σύστημα flight or fight, όπου ετοιμάζεται το σώμα είτε να παλέψει με το επικίνδυνο ερέθισμα, είτε να το βάλει στα πόδια). Όταν όμως ένα άτομο αγχώνεται με το παραμικρό, το σώμα δυσκολεύεται, μετά από κάθε ψευδή συναγερμό, να κατεβάζει πάλι άμεσα τα επίπεδα άγχους (δηλαδή τις σχετικές ορμόνες του άγχους). Ως αποτέλεσμα, στο χρόνιο άγχος ο μηχανισμός αυτός απορρυθμίζεται, με αποτελέσματα ολέθρια για τον οργανισμό μας και την ψυχική μας υγεία. Είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του άγχους για την υγεία.

Φυσικά με ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί μια σοβαρή περίπτωση άγχους. Στις ακόμα πιο σοβαρές, χορηγούνται αγχολυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι επιστήμονες αναζητούν ακόμα πιο γρήγορες κα άμεσες λύσεις, που δε θα μειώνουν την υπόλοιπη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως συχνά κάνουν τα αγχολυτικά χάπια. Αντιγράφω από το σχετικό άρθρο από τα ΝΕΑ:

Κοντά στην ανάπτυξη εμβολίου για το χρόνιο στρες βρίσκονται ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, όπως δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Εxpert opinion on Βiological Τherapy». Το εμβόλιο θα βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, χωρίς να μειώνει την ένταση της δραστηριότητας. Αυτό θα επιτυγχάνεται με παρέμβαση στη βιοχημεία του εγκεφάλου, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε κατάσταση ηρεμίας χωρίς όμως να μειώνεται η απόδοση. Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί σε μια κατηγορία ορμονών που ονομάζονται γλυκοκορτικοστεροειδή. Αυτές οι ουσίες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις φλεγμονώδεις νόσους και τον καρκίνο, παράγονται όταν το σώμα βρίσκεται υπό απειλή. Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ορμόνες ως απόκριση στα καθημερινά «σήματα συναγερμού», αλλά δεν σταματά να τις παράγει όταν ο κίνδυνος αποσοβηθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίσσια ποσότητα των ορμονών γίνεται τοξική για τον οργανισμό, καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, προκαλεί προβλήματα στη συμπεριφορά, αφού το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε ένταση και δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του".

Σχόλια