Γιορτές και ψυχική "αποτοξίνωση"- είναι θέμα επιβίωσης!

Πλησιάζουν οι γιορτές! Συχνά τις γιορτές περιβάλλουν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με το πώς θα μπορέσει κανείς να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα, πώς θα φορέσει το πιο εντυπωσιακό κραγιόν, πώς θα αγοράσει τα πιο έξυπνα δώρα ή πώς θα κάνει τις καλύτερες διατροφικές επιλογές. 

Είναι αλήθεια ότι οι γιορτές, όπως και διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. γάμος) ή φάσεις ζωής (π.χ. φοιτητική ζωή) περιστοιχίζονται από πολλές προσδοκίες που είναι τόσο έντονες, ώστε να ασκούν πιέσεις στο άτομο. Πιέσεις ότι πρέπει να περάσει καλά, πρέπει να συμμορφωθεί σε συγκεκριμένες συνήθειες, πρέπει να φάει διαφορετικά, αλλά και πρέπει να αντισταθεί σε κινδύνους που εμπεριέχονται στις περιστάσεις αυτές. 

Μέσα σε όλη τη βιασύνη, μέσα σε όλα αυτά που "πρέπει" να γίνουν (από το στόλισμα, μέχρι το μαγείρεμα, από την προμήθεια δώρων, μέχρι την αγορά γιορτινών ρούχων, από το να νιώσουμε χαρούμενοι μέχρι το να ξεκουραστούμε-;- στην άδειά μας), είναι πολύ λογικό κάποιος να νιώσει πίεση και καταναγκασμό. 
Τα holiday blues (η μελαγχολία των γιορτών) και το στρες των γιορτών είναι θέματα που τα έχουμε ξαναδεί σε αυτό το μπλογκ. Η φετινή χρονιά μάλιστα είναι τόσο επιδεινωμένη από την άποψη της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα μας και τόσο πολλά νοικοκυριά, που για πολλούς οι φετινές γιορτές φαντάζουν έως και δύσκολες.

Μήπως είναι καιρός να μάθουμε πώς να προσφέρουμε στον εαυτό μας ποιοτικό χρόνο; Περνάμε πραγματικά καλά, όπως προγραμματίζουμε τις γιορτές μας; Ξεκουραζόμαστε είτε ψυχικά είτε σωματικά; Δε χρειάζεται να πιεστείτε! Εύχομαι για τις φετινές γιορτές να μπορέσετε να βρείτε έστω λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, να φορτίσετε τις μπαταρίες σας, να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας, να πρσφέρετε στιγμές ηρεμίας, γαλήνης στον εαυτό σας, ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε ακόμα περισσότερο το διάστημα των γιορτών. 

Θα έχετε έστω και λίγο χρόνο, από μερικές μέρες έως λίγες ώρες. Δεν είναι ερώτηση αυτό, είναι σίγουρη διαπίστωση. Μπορείτε να διεκδικήσετε λίγη ελευθερία- εκμεταλλευτείτε τον χρόνο αυτό! Σκεφτείτε ποιες είναι "τοξικές" συνήθειες και αποφύγετε αυτές (π.χ. τηλεόραση, υπερβολικό ίντερνετ κτλ.) Κάνετε ό,τι σας γεμίζει και σας ευχαριστεί, αρκεί να το κάνετε συνειδητά: ήρεμα, συγκεντρωμένα, 'ρουφώντας' κάθε στιγμή. Είτε κάνοντας έναν περίπατο με τις σκέψεις σας και την αγαπημένη σας μουσική, είτε απολαμβάνοντας ένα αφρόλουτρο, είτε διαβάζοντας ένα αγαπημένο βιβλίο, είτε παίρνοντας έναν καλό υπνάκο. Κλείστε τα τηλέφωνα, βάλτε στην άκρη για λίγο τις υποχρεώσεις και δώστε στον εαυτό σας λίγη σημασία. Προτιμήστε να κάνετε κάτι που να είναι αισθητηριακά απλό και ξεκούραστο και δώστε την ευκαιρία στον εγκέφαλο και το σώμα σας να γαληνέψει. Δε χρειάζεται να προγραμματίσετε περισσότερα από όσα αντέχετε. Σταθείτε καλοί φίλοι του εαυτού σας και φροντίστε να του δώσετε φέτος ένα δώρο: την αυτοσυγχώρεση, την αποσυμπίεση, τη λύτρωση από τις πιέσεις των "πρέπει" της ζωής σας.

Πριν αποφασίσετε τι σας κάνει πραγματικά καλό, έστω και για λίγη ώρα, κάνετε δύο λίστες: στη μια γράψτε τι πιστεύετε ότι "πρέπει" να κάνετε στις γιορτές. Εξετάστε τη λίστα αυτή και σκεφτείτε τι θα συμβεί αν τελικά δε γίνουν όλα όσα "πρέπει"- είναι τόσο καταστροφικό; Στη δεύτερη λίστα κάνετε δύο στήλες: στη μια μπορείτε να γράψετε τι πραγματικά πιστεύετε ότι σας ωφελεί και περνάτε όμορφα κάνοντάς το, και στην άλλη ποιες συνήθειες πιστεύετε ότι είναι πιο "τοξικές" για εσάς και τελικά δεν σας γεμίζουν και τόσο. Κάθε γιορτές μας υπενθυμίζουν για το πόσο ένοχοι πρέπει να νιώθουμε για τη δυστυχία των άλλων, τόσο που τελικά ξεχνάμε ή νιώθουμε τύψεις να κάνουμε καλές πράξεις και για εμάς τους ίδιους. Εύχομαι φέτος να κάνετε καλές πράξεις, αλλά να μην ξεχάσετε να κάνετε και κάποιες για εσάς τους ίδιους! Δεν είναι εγωισμός, είναι επιβίωση!

Σχόλια