Γονιός δε γεννιέσαι...γίνεσαι- β' κύκλος σχολής γονέων

Ο πρώτος κύκλος της σχολής γονέων "Γονιός δε γεννιέσαι...γίνεσαι" ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη και μας άφησε όλους με ένα πλατύ χαμόγελο. Δε χρειάστηκε πολλή σκέψη για να προγραμματίσουμε έναν δεύτερο κύκλο. Ιδού λοιπόν, τρεις ακόμα συναντήσεις με ακόμα περισσότερες δραστηριότητες και κέφι! Δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάποιος γονιός, για να παρακολουθήσει. Επίσης μπορεί να παρακολουθήσει μόνο μια συνάντηση- αν όμως παρακολουθήσει και τις τρεις, θα έχει μια έκπτωση. Τα λέμε τον Μάιο λοιπόν!

«Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!»
Μια αλλιώτικη σχολή γονέων
Β’ Κύκλος συναντήσεων

Διάρκεια: 3 δίωρες συναντήσεις
Εισηγήτρια: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, Εκπαιδευτική-Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012, 18.00-20.00: Αποδοτική μελέτη και το άγχος των εξετάσεων: «Δίνουμε εξετάσεις - μια οικογενειακή υπόθεση»
Η συμμετοχή σε εξετάσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι της οικογενειακής ζωής. Στις εξετάσεις (είτε αφορούν μια ξένη γλώσσα είτε την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο) συμμετέχουν με τον τρόπο τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Πώς μπορούμε να χειριστούμε την περίοδο της προετοιμασίας; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μελετήσουν αποδοτικά; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι το άγχος; Στη συνάντηση αυτή θα δούμε πρακτικούς τρόπος με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαβάσουν, θα συζητήσουμε για το τι σημαίνει η επιτυχία ή η αποτυχία για μια οικογένεια και θα δοκιμάσουμε τρόπους διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων για όλες τις βαθμίδες και τις ηλικίες.

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012, 18.00-20.00: «Πάλι τηλεόραση; Κάνε κάτι πιο δημιουργικό!»:  Δημιουργική απασχόληση στην οικογένεια
Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους γονείς είναι η ποιοτική και η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου του παιδιού τους. Η συχνά αγαπημένη μπέιμπι σίτερ των γονιών, η τηλεόραση, καλλιεργεί την παθητικότητα στα παιδιά (και όχι μόνο στα παιδιά) - άλλωστε είναι ανέφικτο να προσπαθήσει κανείς να ελέγξει πλήρως το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημίσεων στα οποία εκτίθενται τα παιδιά. Σε αυτήν τη συνάντηση συζητάμε για το τι είναι δημιουργικότητα και εξερευνούμε μέσα από πολλά παραδείγματα και δραστηριότητες (που θα τις δοκιμάσουμε και οι ίδιοι!) πώς μπορούμε να απασχοληθούμε οικογενειακώς με τρόπο δημιουργικό που να καλλιεργεί τις δεξιότητες, τη φαντασία και τις καλές σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012, 18.00-20.00: «Εφηβεία είναι… θα περάσει!»: Αντιμετωπίζοντας τις ιδιαιτερότητες της εφηβείας
Η εφηβεία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια δεύτερη γέννηση. Είναι η περίοδος της ζωής μας που εγκαταλείπουμε την παιδική ηλικία και εισερχόμαστε σε ένα μακρόχρονο στάδιο αυτοεξερεύνησης και προσαρμογής σε ένα νέο σώμα και μια νέα προσωπικότητα. Ποια είναι η σημασία της εφηβείας για την υπόλοιπη ζωή μας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εφηβείας στη σωματική, την κοινωνική και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη; Πώς μπορεί ο γονιός να αντέξει αυτό το απότομο μεγάλωμα των παιδιών του, με όλες τις εξάρσεις και την απόρριψη που αυτό συνεπάγεται; Στη συνάντηση αυτή θα μελετήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό εξελικτικό στάδιο της ζωής του ανθρώπου, θα θυμηθούμε τη δική μας εφηβεία και θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι γονείς εφήβων.

Κόστος: 15 ευρώ / συνάντηση ή 40 ευρώ για τις 3 συναντήσεις. Εκπτωτική τιμή 30 ευρώ για τις 3 συναντήσεις σε όσους έχουν παρακολουθήσει και το Α’ Μέρος (Μάρτιος 2012).

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Σχολή γονέων). Στο μήνυμα θα πρέπει να σημειώνονται ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο και email του συμμετέχοντα.

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι Εκπαιδευτική-Συμβουλευτική Ψυχολόγος με ιδιαίτερη εξειδίκευση και ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη νοημοσύνη, την αγωγή των παιδιών και τη βοήθεια που μπορεί να δώσει η επιστήμη της ψυχολογίας με πρακτικούς τρόπους σε προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής και είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της Ψυχολογία της διατροφής, Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας  κόσμο.

Σχόλια