Ο επικλινής πυρήνας του εγκεφάλου κέντρο της μάχης κατά των πειρασμών

Αντιγράφω ένα άρθρο της Καθημερινής που μας ενημερώνει για νεότερα ευρήματα σχετικά με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου και τη δυνατότητα πρόβλεψης συμπεριφορών που αφορούν την παρόρμηση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν μια μικρή περιοχή μέσα στον εγκέφαλο, αντιδρά πολύ πιο έντονα στα εξωτερικά ερεθίσματα, τότε αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παχύνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή να έχουν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές.

Η απεικόνιση της δραστηριότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί το σύστημα ανταμοιβής και απόλαυσης, μπορεί να προβλέψει ποιος άνθρωπος θα παχύνει τους επόμενους μήνες, αλλά και ποια θα είναι η σεξουαλική συμπεριφορά του, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι μία από τις πρώτες μελέτες του είδους της, η οποία δείχνει ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί η μελλοντική συμπεριφορά ενός ατόμου μόνο από τις τωρινές εγκεφαλικές αντιδράσεις του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Μπιλ Κέλι του πανεπιστημίου Ντάρτμουθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «The Journal of Neuroscience», έκαναν πειράματα με 58 νεαρές εθελόντριες, τον εγκέφαλο των οποίων μελέτησαν με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν μια μικρή περιοχή βαθιά «θαμμένη» μέσα στον εγκέφαλο, ο επικλινής πυρήνας, που συνδέεται με την ανταμοιβή, την απόλαυση και τον εθισμό, αντιδρά πολύ πιο έντονα στα εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. εικόνες φαγητού ή όμορφων προσώπων), τότε αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παχύνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή να έχουν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές.
Όπως είπε ο Μπιλ Κέλι, το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον, είτε σε σχέση με το φαγητό και το πάχος, είτε με το σεξ, θα εξαρτηθεί τελικά σε μεγάλο βαθμό και από τη θέληση που θα επιδείξει ο κάθε ξεχωριστός άνθρωπος και πόσο θα ελέγξει τους διάφορους πειρασμούς. Η αυτοσυγκράτηση είναι μία «μάχη» ανάμεσα στις πιο υποσυνείδητες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο επικλινής πυρήνας, που είναι επιρρεπείς στις ανταμοιβές και τις απολαύσεις, και σε εκείνες τις πιο συνειδητές εγκεφαλικές περιοχές, που ασκούν έλεγχο πάνω στις ενστικτώδεις ορμές.
Ορισμένοι παράγοντες, όπως το στρες, δυσκολεύουν τη διαδικασία αυτοελέγχου, γι' αυτό οι αγχωμένοι άνθρωποι συνήθως υποκύπτουν πιο εύκολα στις ορέξεις τους και παχαίνουν. Η ικανότητα θέλησης των ανθρώπων δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Το πρώτο βήμα για καλύτερο αυτοέλεγχο, κατά τους επιστήμονες, είναι να αποκτήσει κανείς καλύτερη επίγνωση του πόσο επηρεάζεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα και έτσι να συνειδητοποιήσει και να προβληματιστεί για τη συμπεριφορά του (π.χ. το πολύ φαγητό).
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την υπερδραστηριότητα του επικλινούς πυρήνα με τη βουλιμία και την παχυσαρκία. Το στοιχείο που προσθέτει η νέα έρευνα, είναι ότι, όπως δείχνει, είναι δυνατό αυτή η υπερδραστηριότητα να παρέχει, επίσης, την ικανότητα πρόβλεψης και να φανερώνει εκ των προτέρων ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να βάλουν περισσότερα κιλά στο άμεσο μέλλον. Ακόμα, όσο πιο έντονα ενεργοποιείται στο παρόν ο επικλινής πυρήνας, τόσο πιθανότερο είναι κάποιος να έχει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία και περισσότερους ερωτικούς συντρόφους στο επόμενο διάστημα.

Σχόλια