Η ψυχολογία της διατροφής
το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009
στις εγκαταστάσεις του NEW YORK COLLEGE
στη Θεσσαλονίκη
Θεματολογία σεμιναρίου
Η καθημερινότητά μας βομβαρδίζεται από μηνύματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διατρεφόμαστε: από τα νέα που κυκλοφορούν σχετικά με τη σωστή διατροφή, τα βιολογικά προϊόντα και τους κινδύνους της παχυσαρκίας, μέχρι τα κοινωνικά πρότυπα και τα στερεότυπα της εξωτερικής εμφάνισης.
Ο σύγχρονος άνθρωπος πλήττεται από μια μεγάλη μεταβολή ως προς τα είδη της τροφής που καταναλώνει (τυποποιημένα, επεξεργασμένα τρόφιμα) και ως προς τον τρόπο με τον οποίο διατρέφεται (ωράρια, βιασύνη, καθιστική ζωή, κτλ). Φυσική επίπτωση αυτών των μεταβολών στον τρόπο ζωής του ανθρώπου ήταν η εμφάνιση προβλημάτων στη σωματική και την ψυχική υγεία. Έτσι, πλήθος ερευνών υποδεικνύουν τους κινδύνους της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας αλλά και αποκαλύπτουν τη σχέση ψυχικής κατάστασης και πρόσληψης της τροφής. Γιατί όμως οι άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες; Πώς η τροφή που βάζουμε στο σώμα μας επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση;
Από την άλλη μεριά, ασκείται πίεση να συμμορφωνόμαστε σε πρότυπα εξωτερικής εμφάνισης που απέχουν πολύ από τη ρεαλιστική πραγματικότητα. Ποιες είναι οι πραγματικές όμως ρίζες των γνωστών διαταραχών πρόσληψης της τροφής; Και, εκτός από τις γνωστές διαταραχές αυτές, πώς συνδέονται γενικότερα τα συναισθήματά μας με το φαγητό που καταναλώνουμε; Γιατί καταφεύγουμε στο φαγητό για παρηγοριά ή απόδραση, και πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την επικίνδυνη ρουτίνα;
Το σεμινάριο αυτό προσφέρει πλούσιο θεωρητικό υλικό σχετικά με τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους συνδέεται η διατροφή μας με την ψυχολογική μας κατάσταση. Παράλληλα, διεξάγονται δραστηριότητες αυτογνωσίας, έτσι ώστε ο συμμετέχων να μπορέσει να μάθει καλύτερα τον εαυτό του, το διατροφικό του προφίλ, την αυτοεικόνα του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συναισθήματα και τις σκέψεις που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο διατροφής, και στο ρόλο της ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε: φοιτητές/ επαγγελματίες ψυχικής υγείας, διαιτολόγους-διατροφολόγους, φοιτητές/επαγγελματίες αισθητικής, φοιτητές/επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ψυχολογική διάσταση της διατροφής μας.
Περιεχόμενο σεμιναρίου:
Β. ΕΝΟΤΗΤΑ: Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Δ. ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα υγείας συσχετιζόμενα με τη διατροφή
Ε. ΕΝΟΤΗΤΑ: Παραδείγματα πρακτικών ασκήσεων: διατροφική αγωγή, αξιολόγηση διατροφικού προφίλ, ασκήσεις αυτογνωσίας-αυτοεκτίμησης.
Τα σεμινάρια πέρα από το γνωστικό εφοδιασμό και την επιμόρφωση που παρέχουν, έχουν ιδιαίτερα βιωματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στοχεύουν στη μετάδοση επιστημονικών γνώσεων αλλά και στην άμεση συμμετοχή και ενεργή παρακολούθηση των συμμετεχόντων μέσα από οργανωμένη συζήτηση και πρακτικές δραστηριότητες.
ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Ημερομηνία, ώρες και τόπος διεξαγωγής
Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009
Ώρα προσέλευσης: 09.30 π.μ. - 10.00 π.μ.
Ώρες διεξαγωγής: 10.00 π.μ. - 15.00 μ.μ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Σχόλια