Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση υπερφαγίας

Απόσπασμα από την ιστοσελίδα μιας ψυχοθεραπεύτριας που ασχολείται με διαταραχές πρόσληψης τροφής, και πιο συγκεκριμένα με την καταναγκαστική βρώση (compulsive eating):

"Δε θα σας ζυγίζω, ούτε θα σας λέω τι να φάτε και τί να μην φάτε. Αυτό μπορεί να σας ανακουφίζει ή από την άλλη μπορεί να μην σας αρέσει. Μερικοί άνθρωποι εξαρτώνται από άλλους στο να τους πούνε τι να φάνε. Εγώ απλώς θα σας ενθαρρύνω να αποκτήσετε μια επίγνωση της πείνας και του κορεσμού σας, και να προσέξετε πότε μπορείτε να ακολουθείτε την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού ως οδηγούς, και πότε αυτό είναι δύσκολο να το πετύχετε.
(Κατά τη διάρκεια της θεραπείας) μπορεί να επιλέξουμε να γράψετε ημερολόγιο, να καλλιτεχνήσετε, ή να κάνετε κινησιοθεραπεία ή καθοδηγούμενες φαντασιώσεις, για να βοηθηθείτε να εκφράσετε τί προσπαθεί να σας πει το διατροφικό σας πρόβλημα. Στο τέλος θα μάθετε να τρώτε όποτε πεινάτε και να σταματάτε όποτε χορταίνετε. Αλλά στο ενδιάμεσο, όταν δε θα μπορείτε πάντα να το πετύχετε αυτό, θα χρησιμοποιούμε τα συμπτώματά σας ως δείκτες των καταστάσεων της ζωής σας, για την επίλυση των οποίων καταφεύγατε στην πολυφαγία ή στη δίαιτα. Θα τα δουλέψουμε αυτά ένα ένα, μέχρι να νιώσετε αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσετε αυτές τις δυσκολίες χωρίς να στερείτε ή να τιμωρείτε τον εαυτό σας με το φαγητό."

Judy Lightstone

Ενδιαφέρον άρθρο της εδώ

Σχόλια