Η ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην ευτυχία περισσότερο από το χρήμα

Από το Λονδίνο μας έρχεται μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα είδηση σχετικά με την αξία της ψυχοθεραπείας σχετικά με την ευεξία των ανθρώπων (οι υπογραμμίσεις δικές μου). Επιβεβαιώνεται τελικά η αξία της φροντίδας της ψυχικής υγείας των ανθρώπων. Το ταμπού της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας αρχίζει σταδιακά, έστω και με αργούς ρυθμούς, να εξαλείφεται, και πολλοί δηλώνουν διατεθειμένοι να ασχοληθούν με την ψυχική τους υγεία. Ένα πρόβλημα είναι η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση (άλλωστε δεν υπάρχει παρά εξαιρετικά περιορισμένη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία), αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αυτό είναι θέμα προτεραιοτήτων. Έρευνες όπως οι παρακάτω αποδεικνύουν ότι η ενδυνάμωση του ψυχικού κόσμου, η ενδοσκόπηση-αυτογνωσία και όλα τα λοιπά οφέλη της ψυχοθεραπείας (αρκεί βέβαια αυτή να γίνεται σωστά, με επαγγελματισμό) συμβάλλει πολύ περισσότερο στην ευτυχία του ανθρώπου από ό,τι τα χρήματα. Ας δούμε το άρθρο:

Το χρήμα είναι στατιστικά 32 φορές λιγότερο αποτελεσματικό στην αύξηση της ευτυχίας συγκριτικά με την ψυχοθεραπεία ίδιας οικονομικής αξίας, δείχνει νέα μελέτη στη Βρετανία, που φαίνεται να επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες για το θέμα. Η αύξηση της ευεξίας που προσφέρει μια σειρά συνεδριών ψυχοθεραπείας κόστους 880 ευρώ αντιστοιχεί στη βελτίωση που θα προσέφερε μια αύξηση μισθού της τάξης των 27.400 ευρώ, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Health Economics, Policy and Law.

«Η σημασία του χρήματος στη βελτίωση της ευεξίας και την αύξηση της ευτυχίας μας είναι εντελώς υπερεκτιμημένη στις κοινωνίες μας. Τα οφέλη της καλής ψυχικής υγείας, από την άλλη, συχνά δεν εκτιμώνται και ο κόσμος δεν συνειδητοποεί την ισχυρή επίδραση που μπορεί να έχει η ψυχολογική θεραπεία, όπως η μη καθοδηγητική συμβουλευτική θεραπεία, στη βελτίωση της ευεξίας» σχολιάζει ο Κρις Μπόιλ του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ. Τα συμπεράσματά του βρίσκονται σε συμφωνία με παλαιότερες έρευνες, που είχαν δείξει ότι το χρήμα δεν παίζει ρόλο στην κατάκτηση της ευτυχίας για τους ανθρώπους που ζουν πάνω από το όριο της φτώχιας.

Σε συνεργασία με τον Αλεξ Γουντ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Δρ ο Μπόιλ συνέκρινε δεδομένα για χιλιάδες ανθρώπους που έδωσαν αναφορές για τα επίπεδα ευεξίας τους, στο πλαίσιο άλλων ερευνών.

  • Πρώτον, η ανάλυση έδειξε ότι τέσσερις μήνες ψυχοθεραπείας προσφέρουν στατιστικά σημαντικά οφέλη στην αύξηση της ευτυχίας.
  • Δεύτερον, έδειξε ότι η ψυχοθεραπεία είναι 32 φορές πιο οικονομικά αποδοτική από το χρήμα στην αύξηση της ευεξίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για την αύξηση της ευημερίας του πληθυσμού, εκτιμούν οι ερευνητές. Επισημαίνουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια τα επίπεδα ευτυχίας δεν έχουν αυξηθεί στις δυτικές χώρες, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, και ίσως θα ήταν προτιμότερο οι κυβερνήσεις να αφιερώσουν πόρους για την αύξηση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Ακόμα και οι χρηματικές αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα δικαστήρια ίσως δεν είναι αποτελεσματικές στο να ανακουφίζουν από την ψυχική και σωματική οδύνη των θυμάτων, εκτιμά η ομάδα.

-----------------------------------------------------

Μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή τη σελίδα ορισμένες απαντήσεις σε συνηθισμένα ερωτήματα και επιφυλάξεις απέναντι στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Επίσης, σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το πόσο καταρρίπτεται το ταμπού της ψυχοθεραπείας στη χώρα μας, και σε ποιους τελικά απευθύνεται, σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους).

Σχόλια

Ο χρήστης Χρίστος Μαβόγλου είπε…
Ναι, αλλά θέλεις χρήμα για να κάνεις ψυχοθεραπεία.
Ο χρήστης Κ.Ε. είπε…
Μακάρι να είχαμε ένα σύστημα κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία... Τελευταία ακούω ότι οι ειδικοί έχουν αρχίσει να εκλογικεύουν κάπως το κόστος- ελπίζω να αληθεύει.