Παγκόσμια μέρα κατά της δίαιτας- ψυχολογικές προεκτάσεις


Διάφορα άρθρα στο σημερινό ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύουν ότι η σημερινή είναι η ημέρα κατά της δίαιτας:

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Πρόκειται για έναν βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμό, που καθιερώθηκε το 1992 από μία πρώην ανορεξική, την Μέρι Έβανς-Γιανγκ, επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μεγάλη Βρετανία και συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».
Μας καλεί να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ, να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος. Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους. Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος. Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας.

Για τι κατηγορούνται οι δίαιτες σήμερα; Μερικοί από τους λόγους:
- δημιουργούν μια καταναγκαστική σχέση με το φαγητό, ορίζοντας αυστηρά το περιεχόμενο της διατροφής
- δεν προσφέρουν εκπαίδευση στην αίσθηση της πείνας και του κορεσμού
- δεν είναι προσωποποιημένες με βάση τις ιδιομορφίες της καθημερινότητας του κάθε ατόμου και με βάση το προσωπικό γούστο στο φαγητό
- ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαταραχές πρόσληψης της τροφής (π.χ. η αίσθηση του ελέγχου και η απώλεια βάρους να αποπροσανατολίσουν το άτομο και να το οδηγήσουν σε διαστρέβλωση της αυτοεικόνας και σε υπερβολική απώλεια βάρους)
- ενισχύουν μια διπολικότητα στη στάση απέναντι στο φαγητό, διαχωρίζοντας τις τροφές σε καλές και κακές
- ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος χρειάζεται εξωτερικό έλεγχο στη διατροφή του, κτλ.

Για περισσότερα, υπομονή μέχρι το φθινόπωρο, που θα εκδοθεί το βιβλίο μου Ψυχολογία της Διατροφής!

Σχόλια