Δραστηριότητα στη φύση και ψυχική διάθεση

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τη σημασία της δραστηριότητας εξωτερικά, για την ψυχική μας διάθεση:

Έχετε σκεφτεί ποτέ για ποιον λόγο όταν αναφερόμαστε στην ζωή στην επαρχεία, το πρώτο πράγμα που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει άγχος; Το άγχος είναι ταυτισμένο στην συνείδησή μας με την ζωή στην πόλη. Δικαίως, λένε οι ειδικοί. Η επαφή με το περιβάλλον είναι αυτή που μας χαρίζει καλή διάθεση και αυτοεκτίμηση, μια επαφή την οποία παραβλέπουμε λόγω των έντονων αστικών ρυθμών. Λάθος! Μόλις πέντε λεπτά έξω στο φυσικό περιβάλλον αρκούν για να είμαστε ευδιάθετοι για την υπόλοιπη μέρα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 10 διαφορετικών ερευνών προκειμένου να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Environmental Science & Technology. Όλες οι έρευνες μετρούσαν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και διάθεσης των συμμετεχόντων πριν και μετά από άσκηση στην φύση: ποδηλασία, πεζοπορία, κηπουρική, αλλά και ψάρεμα και ιστιοπλοΐα. Επίσης, συνυπολόγισαν παράγοντες όπως τον χρόνο που πέρασε ο καθένας στο εξωτερικό περιβάλλον, την ένταση της δραστηριότητας και το είδος του φυσικού περιβάλλοντος (αστικό πάρκο, εξοχή, βουνό, θάλασσα κλπ). Η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου βελτίωσε την αυτοεκτίμηση και την διάθεση όλων των συμμετεχόντων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης. Για να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας προτιμήστε μέτριας έντασης δραστηριότητα για μόλις 5 λεπτά. Στο 5λεπτο μπορείτε επίσης, να βελτιώσετε την διάθεσή σας κάνοντας μια ήπια ή ακόμη κι έντονη δραστηριότητα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν βρισκόμαστε κοντά στο υγρό στοιχείο, σε λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα. Επίσης, αν και το εξωτερικό περιβάλλον είναι ευεργετικό για όλες τις ηλικίες, εκείνοι που δείχνουν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις είναι το γκρουπ 30 - 50 ετών. Πώς όμως, εξηγείται το μαγικό αυτό 5λεπτο; Η ίδια η ανθρώπινη φύση δίνει την απάντηση. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ζει κοντά στην φύση, όπως γινόταν για χιλιετίες, κι όχι μέσα σε τσιμεντένια κλουβιά και μεγαλουπόλεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για αυτόν τον λόγο, ακόμη και 5 λεπτά στον ήλιο, ανάμεσα στα δέντρα και τα λουλούδια ή στην θέα της θάλασσας μας μεταμορφώνουν. Μια μικρή απόδραση από την δουλειά, το στρες και τις υποχρεώσεις έχει θεαματικά αποτελέσματα στην διάθεσή μας.

Βάλτε λίγη «φύση» στην ζωή σας


Κάντε μίτινγκ εν κινήσει
Προτείνετε στους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας να μεταφέρετε το μίτινγκ μιας ηλιόλουστης ημέρας στο προαύλιο της εταιρείας ή στο απέναντι πάρκο συνδυάζοντάς το με έναν χαλαρό περίπατο. Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί θα πεισθούν για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, όταν μέσα σε 5 λεπτά η ομάδα έχει απαλλαγεί από το στρες και είναι πιο χαλαρή και δημιουργική.

Αθλητικά παπούτσια αντί για μια κούπα καφέ
Όταν η κούραση της ημέρας αισθάνεστε να σας βαραίνει, κάντε ένα διάλειμμα κι αντί να πάτε στην καφετέρια ή για ένα τσιγάρο, φορέστε τα αθλητικά σας. Ένας μικρός περίπατος γύρω από την εταιρεία, θα κάνει θαύματα στην διάθεσή σας για δουλειά. Μην ξεχνάτε, 5 λεπτά είναι αρκετά.

Πάρτε ένα λάπτοπ
Ζητήστε από το αφεντικό σας έναν φορητό υπολογιστή ή πάρτε τον δικό σας και προγραμματίστε μια καθημερινή εξόρμηση για δουλειά σε έναν χώρο εκτός εταιρείας. Αν μάλιστα δεν χρειάζεστε σύνδεση στο ίντερνετ, τότε εύκολα μπορείτε να πάτε ακόμα και στο πάρκο. Αν πάλι είναι απαραίτητη, βρείτε σημεία μέσα στην πόλη με ελεύθερο Wi-Fi, όπως ορισμένοι δημόσιοι χώροι ή ακόμη και καφέ, μέσα σε πλατείες και πάρκα.

Γίνετε εθελοντές
Τα εθνικά και δημοτικά πάρκα, τα δάση γύρω από τις πόλεις και οι παραλίες έχουν ανάγκη από φροντίδα. Γίνετε μέλος σε εθελοντικές ομάδες, που οργανώνουν εξορμήσεις για καθαρισμό ή δενδροφύτευση, κρατώντας σας συγχρόνως σε επαφή με την φύση.

Σχόλια