Εποχική κατάθλιψη και καλοκαίρι

Summertime-Janis Joplin

Η εποχική κατάθλιψη αφορά την κατάθλιψη που συμβαίνει με βάση τη διαφορετική εποχή. Συνήθως αναφέρεται στους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους, ελλείψει ηλιοφάνειας κυρίως, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Επίσης άλλοτε αναφερθήκαμε στην κατάλθιψη των γιορτών. Ας επισκεφτούμε ξανά το θέμα της εποχικής κατάθλιψης, αυτή τη φορά μιλώντας για αυτή που αφορά τους θερινούς μήνες.

Το άρθρο που έχω μεταφράσει στο παρελθόν γι'αυτό το μπλογκ αποδίδει απλά και κατανοητά το φαινόμενο αυτό. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Άλλο "δεν είμαι καλοκαιρινός τύπος" και άλλο "πάσχω από κατάθλιψη"- αυτό το άρθρο δε φαίνεται να κάνει ξεκάθαρο αυτόν τον διαχωρισμό. Η εποχική κατάθλιψη είναι μια μορφή κατάθλιψης. Μιας παθολογικής διαταραχής δηλαδή της διάθεσης κατά την οποία δεν αρκεί ένα "δεν πειράζει" ή "έλα βρε, χαμογέλα". Η κατάθλιψη ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να αναστατώσει ιδιαίτερα τη ζωή μιας οικογένειας και να καταστεί ακόμα και επικίνδυνη για ένα άτομο. Είναι μια βαθιά δυστυχία, μια κατάσταση βαθιάς θλίψης την οποία το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει και η οποία τον καθιστά δυσλειτουργικό.

Οι προτάσεις που παραθέτει αυτό το άρθρο για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων θλίψης είναι:

  • τήρηση ενός προγράμματος
  • δραστηριότητες αναψυχής
  • ύπνος
  • άσκηση, κτλ.
Ωστόσο, για να επαναλάβουμε τους αρχικούς προβληματισμούς, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η διαφορά ανάμεσα σε κάποια συναισθήματα δυσφορίας και θλίψης και στην παθολογική μορφή της κατάθλιψης, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντικαταθλιπτική αγωγή και κυρίως με ψυχοθεραπεία.
Καλλιόπη

Σχόλια