Διαταραχές πρόσληψης τροφής και επιλόχειος κατάθλιψη/κατάθλιψη εγκύων

Μεταφράζω ένα άρθρο από το PsychCentral σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και την επιλόχειο κατάθλιψη:

Παρόλο που οι ειδικοί γνωρίζουν ότι περίπου ένα 10% των γυναικών βιώνουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννα, δεν υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εντοπίζουμε ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την κατάθλιψη. Δε γνωρίζουμε αρκετά μάλιστα ούτε για τους λόγους που την προκαλούν, ούτε για τα συμπτώματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε καλύτερη πρόγνωση. Μια νέα έρευνα όμως μας βοηθά να εντοπίσουμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να ασθενήσουν, πράγμα που θα επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση και πρόνοια.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο North Carolina στην ιατρική σχολή Chapel Hill μελέτησαν 158 εγκύους και λεχώνες που παρακολουθούνταν για κατάθλιψη στην μαιευτική πανεπιστημιακή κλινική. Το 1/3 των ασθενών ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Μάλιστα πολλές είχαν ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτή η παρατήρηση μας δείχνει ότι παράγοντες στην ψυχική υγεία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να αναπτύξει κατάθλιψη πριν ή μετά τον τοκετό.

Αντίστοιχα, τα διαγνωστικά εργαλεία της ψυχικής υγείας που συμπεριλαμβάνουν ερωτήσεις σχετικά με διατροφικές διαταραχές, κακοποίηση και άλλους παράγοντες, θα πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας της εγκύου, όπως είπε η γιατρός Samantha Meltzer-Brody, επικεφαλής της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι "η διάγνωση από τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί μπορούν να κάνουν παραπομπή του ασθενή, για να λάβει την κατάλληλη αγωγή, και αυτό μπορεί να προλάβει μεγαλύτερα προβλήματα για τη μητέρα και το μωρό".

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει "ιδιαίτερη αναστάτωση στην οικογένεια και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το παιδί", λέει η γιατρός. Τα παιδιά καταθλιπτικών γυναικών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Επίσης, τα παιδιά μητέρων με μια ενεργό διαταραχή πρόσληψης της τροφής μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν και τα ίδια μια τέτοια διαταραχή.

Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, είναι σημαντικό να προσφέρεται επαρκής αξιολόγηση και αγωγή στις μητέρες που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. "Το μήνυμα που πρέπει να διαδώσουμε είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ συνηθισμένα και πρέπει να γίνονται έλεγχοι ρουτίνας. Η συννοσηρότητα ανάμεσα στα ιστορικά κακοποίησης και διαταραχών πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι υψηλότερη από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι".

Δυστυχώς γύρω στο 25% των γυναικών έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους βιώσει σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, 6-8% των γυναικών υποφέρουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης της τροφής, με πιο συχνή την επεισοδιακή υπερφαγία και τη νευρική βουλιμία, ενώ ακολουθεί η νευρική ανορεξία και άλλες.

"Η εγκυμοσύνη και η επιλόχειος περίοδος είναι ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι γυναίκες είναι πολύ εύθραυστες". Ραγδαίες αλλαγές στο σχήμα και το βάρος του σώματος, αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, σε συνδυασμό με τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς γίνεται η μετάβαση προς τη μητρότητα, μπορούν να έχουν μεγάλο συναισθηματικό κόστος στις γυναίκες, ιδίως σε εκείνες που έχουν ιστορικό σε θέματα ψυχικής υγείας.

Παρόλες αυτές τις δυσκολίες, η Meltzer-Brody υποστηρίζει ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα ιδανικό χρονικό σημείο κατά το οποίο οι γιατροί μπορούν να παρέμβουην και να βοηθήσουν τις γυναίκες να λάβουν βοήθεια, αν τη χρειάζονται. "Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν ισχυρά κίνητρα για να κάνουν αλλαγές και να δεχτούν μια βοήθεια, καθώς αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους".

Σχόλια