Πώς αναπτύσσεται η ενσυνειδητότητα

Μεταφράζω από το PsychCentral ένα ωραίο αρθράκι που εξηγεί περισσότερο το πώς μπορεί κανείς να αναπτύξει την ενσυνειδητότητα:

Σε ένα πρόσφατο ποστ ανέφερα τα οφέλη του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Αν δεν το έχετε επιχειρήσει στο παρελθόν, μπορεί να σας φαίνεται βουνό το να το κάνετε στην καθημερινότητά σας. Στο βιβλίο του, Full Catastrophe Living (ζώντας την καταστροφή στο έπακρο;) ο Jon Kabat-Zinn κάνει συστάσεις για το πώς να μπορεί κάποιος να ενσωματώσει στη ζωή του την άσκηση της ενσυνειδητότητας:
  1. Ξεκινήστε με την αναπνοή σας. Κάντε για μερικά λεπτά ένα πείραμα και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Παρατηρείστε το νου σας. Περιπλανιέται και επανέρχεται κατά τη διάρκεια αυτών των λεπτών; Δαπανήστε 5-10 λεπτά την ημέρα προσέχοντας την αναπνοή σας. Μπορείτε να το κάνετε καθιστοί σε μια άνετη στάση-θέση ή ξαπλωτοί.
  2. Ασκήστε το κάθε μέρα. Μπορείτε να συνεχίσετε να συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας ή να διαβάζετε ένα σχετικό βιβλίο ή να ακούτε σχετική μουσική για να πάρετε ιδέες ενσυνειδητής άσκησης. [στο τέλος του άρθρου περιλαμβάνονται μερικές πηγές]
  3. Συγκεντρωθείτε σε ό,τι κάνετε στην καθημερινότητά σας, όπως στο ότι ξυπνάτε, ψωνίζετε, πλένετε πιάτα ή απαντάτε σε ένα e-mail. Επιλέξτε κάθε βδομάδα μια διαφορετική συνήθεια και προσπαθήστε να είστε πολύ συγκεντρωμένος κάθε φορά που την κάνετε, βιώνοντάς την όσο πιο πολύ γίνεται.
  4. Αποκτήστε επίγνωση του σώματός σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκει ασκήσεων γιόγκα ή κατά τη διάρκεια ενός υπέρηχου, όπου μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να προσέξετε κάθε μέρος του σώματός σας, και να παρατηρήσετε αν έχετε ένταση, πόνο ή κάποια άλλη αίσθηση.
  5. Τώρα που ξεκινήσατε να ασκείτε την ενσυνειδητότητα, πάρτε μια απόφαση σχετικά με το πότε θα επαναλαμβάνετε και για πόση ώρα. Μπορείτε να πάρετε μαθήματα, να διαβάσετε ή να δείτε σχετικά βίντεο για να γνωρίσετε περισσότερα γι'αυτήν και να βρείτε τρόπους που να σας ταιριάζουν για να την ενσωματώσετε στη ζωή σας.

Η άσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να έχει οφέλη και στη σωματική και στην ψυχική υγεία. Όπως πολλές άλλες υγιεινές συνήθειες, το δύσκολο είναι μόνο το ξεκίνημα.

Σχόλια