Νέα στατιστικά για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών στη χώρα μας

Ένα άρθρο στα ΝΕΑ μας ενημερώνει για νέα δεδομένα για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών στη χώρα μας (κάνω κάποιες υπογραμμίσεις):

Ο εθισμός στο Ίντερνετ και η παχυσαρκία βλάπτουν σοβαρά τα Ελληνόπουλα. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την περίοδο 68 παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης από το διαδίκτυο….

Επιπλέον και σύμφωνα με νέα μελέτη ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, μπαίνοντας έτσι από νωρίς στην μάχη με την ζυγαριά και παράλληλα επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους.

Αυτά είναι δύο από τα θέματα για τα οποία θα γίνει εκτενής αναφορά στο 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται από τις 8 -11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, επικουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας κ. Χάρης Κατσαρδής, αναφερόμενος στη νέα μάστιγα του εθισμού στο Ίντερνετ, «το πρώτο εξάμηνο του 2011 υπάρχουν τόσα περιστατικά παιδιών όσα σχεδόν ολόκληρο το 2010».

Ειδικότερα, τα παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια αυτή βρίσκονται σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουν την επαφή με την ζωή. Τα περιστατικά κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στους εφήβους κυρίως, όπου η συμμετοχή του «Ιντερνετισμού» είναι σημαντική, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ιδιαίτερα έμφαση όμως θα δοθεί και στην παχυσαρκία, καθώς αποτελεί ακόμη μία ασθένεια που πλήττει τα ελληνόπουλα. Μάλιστα μέχρι την ηλικία των 7 ετών δεν κάνει διακρίσεις και αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια .

Σε πανελλήνια μελέτη που έγινε ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Χ.Μπακούλα, τα δεδομένα αλλάζουν στην εφηβεία όπου μόνον ένα στα τέσσερα κορίτσια είναι παχύσαρκο ενώ στα αγόρια παραμένουν τα μισά.

Το παιδικό άσθμα είναι ένα άλλο μείζον θέμα που θα απασχολήσει τους συνέδρους. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρδή , παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν στην θεραπευτική φαρέτρα πλήθος αποτελεσματικών φαρμάκων , σε ποσοστό 60% το άσθμα ελέγχεται πλημμελώς. Το γεγονός ότι το άσθμα ταλαιπωρεί το 15-20% των παιδιών δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

Σημαντικό κεφάλαιο του συνεδρίου αποτελεί και το θέμα των αλλεργιών στα φάρμακα. Οι γιατροί επικεντρώνονται στις προσπάθειες για να βρουν εναλλακτικές θεραπείες ή μεθόδους απευαισθητοποίησης. Συνήθως η αλλεργία εκδηλώνεται την δεύτερη φορά λήψης φαρμάκου και συνήθως δεν παραμένει δια βίου δεν παραμένουν για πάντα.

Σχόλια