Πρόωρη σεξουαλικοποίηση κοριτσιών ΙΙΙ: συμβουλές για γονείς

Σε προηγούμενα ποστ αναπτύξαμε το πρόβλημα της πρόωρης σεξουαλικοποίησης των μικρών κοριτσιών. Σε αυτό το ποστ παραθέτω μερικές συμβουλές για τους γονείς (διασκευή από τις οδηγίες της APA και διάφορα άλλα φυλλάδια): 
 1.  μαθαίνουμε να λέμε όχι, όταν η κόρη μας ζητάει επίμονα κάτι (π.χ. κραγιόν): μαθαίνουμε πώς να εξηγούμε στα παιδιά την ηλικιακή καταλληλότητα κάποιων αντικειμένων, συνηθειών και εξαρτημάτων. Χρησιμοποιούμε απλά και κατανοητά λόγια, αποφεύγοντας τις αναιτιολόγητες απαγορεύσεις και το κήρυγμα.
 2. διδάσκουμε στα παιδιά μας πώς να αντιστέκονται στην πίεση των συνομηλίκων και πώς να απαντούν σε σχόλια και προτροπές των φίλων τους, αναπτύσσοντας το δικό τους σύστημα αξιών.
 3. αντιστεκόμαστε οι ίδιοι στην αγορά αντικειμένων: τα βρεφικά, παιδικά και προεφηβικά ρουχαλάκια που είναι μικρογραφίες των μεγαλίστικων είναι συνήθως πολύ χαριτωμένα, αλλά πριν αγοράσουμε κάτι, θα πρέπει να σκεφτούμε αν αυτό το ρούχο είναι σέξι στην μεγαλίστικη εκδοχή του.
 4. συζητάμε με το παιδί μας για το μακιγιάζ: για την ηλικία που ξεκινάει κανείς να βάφεται καθώς και συμβουλές για να μην το παρακάνουν, όταν έχουν πια μπει στην εφηβεία.
 5. δεν κοροϊδεύουμε μπροστά στο παιδί μας άτομα τα οποία μας φαίνεται ότι δεν έχουν σεξουαλικότητα ή έχουν περισσότερα σεξουαλικά χαρακτηριστικά από το αντίθετο φύλο (π.χ. "αντρούτσα", "ξενέρωτος", "αντισεξουαλικός" κτλ.)
 6. τονίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε ότι δύο άνθρωποι καταλήγουν να γίνουν ζευγάρι επειδή ο ένας εκτίμησε τον εσωτερικό κόσμο του άλλου, όχι επειδή είχαν σεξουαλική έλξη.
 7. τονίζουμε ότι ένα κορίτσι είναι κόρη, αδερφή, φίλη, εγγονή, ανιψιά, μαθήτρια κτλ. πρώτα- η γυναικεία φύση είναι ένα χαρακτηριστικό που θα αναπτυχθεί στην ώρα του και που είναι απλώς ένα από τα κομμάτια της ταυτότητάς του και δεν την καταλαμβάνει όλη.
 8. ενημερωνόμαστε για το θέμα και τους κινδύνους της πρόωρης σεξουαλικοποίησης των παιδιών και ενημερώνουμε και άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς.
 9. χρησιμοποιούμε τα μέσα (π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter, Tumblr, Pinterest, Google+) για να ενημερώσουμε για το θέμα αυτό.
 10. μιλάμε με τα παιδιά μας για τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τονίζουμε ότι στην πραγματική ζωή οι πραγματικοί άνθρωποι δε χρειάζεται να έχουν τέλεια εξωτερική εμφάνιση και ούτε να χρησιμοποιούν τον ερωτισμό για να πετυχαίνουν στόχους στη ζωή τους. 
 11. αποφεύγουμε να αγοράζουμε πράγματα για τα παιδιά από εταιρίες που σεξουαλικοποιούν υπερβολικά τους ανθρώπους (π.χ. παιχνίδια που παρουσιάζουν τις κούκλες σέξι και τους ήρωες πολύ επιθετικούς και γραμμωμένους).
 12. υποστηρίζουμε τα παιχνίδια και τις εταιρίες ρούχων που προβάλλουν υγιή μηνύματα και πρότυπα για την εξωτερική εμφάνιση και που προστατεύουν την παιδικότητα της παιδικής ηλικίας.
 13. αν πιστεύουμε ότι κάποιος (π.χ. διαφήμιση, προϊόν) περνάει λανθασμένα μηνύματα, διαμαρτυρόμαστε σε ενώσεις καταναλωτών ή απευθείας στην εταιρία.
 14. σεβόμαστε, αποδεχόμαστε και αγαπάμε το σώμα μας και τα φυσικά μας χαρακτηριστικά, προσφέροντας ένα υγιές πρότυπο αυτοεκτίμησης στα παιδιά μας
 15.  προσέχουμε πώς μιλάμε μπροστά στα παιδιά και δεν δίνουμε έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση και τη σεξουαλικότητα, όταν χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο, αλλά δίνουμε έμφαση στις ικανότητες και την προσωπικότητά του.
 

Σχόλια