Ψυχολογία στον κινηματογράφο- ταινίες!

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες συμπεριλαμβάνουν στο σενάριο και στην ερμηνεία των χαρακτήρων τους ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Κάποιες από αυτές έχουν ως κεντρικό τους θέμα την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου και τη συμπεριφορά. Η παρακάτω λίστα είναι ένα μικρό δείγμα από ταινίες οι οποίες πραγματεύονται ιδιαίτερες ψυχολογικές καταστάσεις. Φυσικά υπάρχουν πολλές περισσότερες, παραθέτω μια ενδεικτική λίστα από αυτές που έχω δει σχετικά πρόσφατα και μπορώ να τις συστήσω.

Limitless: τι συμβαίνει, όταν ένας άνθρωπος μπορεί -χάρη σε ένα φάρμακο- να φτάσει το 100% των νοητικών του δυνατοτήτων; Η φαντασίωση πολλών ανθρώπων πραγματοποιημένη σε αυτήν την ταινία με τον Bradley Cooper.

Inception: μέσα από μπόλικη δράση και μεγαλειώδη σκηνικά και εφέ, μια πολύ εύστοχη ματιά στον κόσμο των ονείρων και στην πολυπλοκότητα και το βάθος του υποσυνείδητου.

The cell: μια ψυχολόγος με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού "τρυπώνει" στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου- μια σουρεαλιστική και γοητευτική προσέγγιση της έννοιας του υποσυνείδητου, απεικονίζει πώς τα βιώματα κακοποίησης θρέφουν υπερτροφικές τάσεις αντεκδίκησης και ψυχοπάθειας.

Little man Tate: σκηνοθετημένη από την επίσης χαρισματική Τζόντι Φόστερ, η ταινία απεικονίζει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μικρός Τέιτ με την ιδιαίτερα υψηλή ευφυία, όταν τον "ανακαλύπτουν" ειδικοί για τη χαρισματικότητα.

Black Swan: μια ταινία για το πώς μια μπαλαρίνα που δέχεται πολλαπλές πιέσεις για την επίδοσή της ακροβατεί ανάμεσα στην αριστουργηματική εκτέλεση και την παράνοια του ταλαντούχου μυαλού, περνώντας ανάμεσα από προβλήματα αυτοεκτίμησης, διατροφικών διαταραχών, τριχοτιλομανίας, εκφοβισμού κτλ.

Shame: ο Μichael Fassbender ενσαρκώνει έναν άνθρωπο εθισμένο στο σεξ- η ταινία αφηγείται την πορεία του προς τη συνειδητοποίηση του προβλήματος και παρουσιάζει τη σκοτεινή πλευρά αυτής της εξάρτησης.

The secretary: μια πολύ τρυφερή ταινία με έξοχες ερμηνείες, για τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια αυτοτραυματιζόμενη μαζοχίστρια με προβλήματα αυτοεκτίμησης και σε έναν σαδιστή που παλεύει με το πάθος του.

The aviator: η βιογραφία του Howard Hughes περιγράφει πολύ γλαφυρά το πώς ο πρωταγωνιστής βουλιάζει μέσα στην παράνοια της ψυχαναγκαστικής διαταραχής.

American History X: μέσα από σκληρές εικόνες και περιστατικά, πώς εξελίσσεται ένας φανατισμένος και επιθετικός ρατσιστής, όταν από θύτης γίνεται θύμα. Θαυμάσια απεικόνιση της μαζικής ψυχολογίας και πώς αυτή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την άσκηση εξουσίας.

Beautiful mind: η πάλη μιας ιδιοφυίας με σχιζοφρένεια με τα αποκυήματα της φαντασίας του, μέσα από ωραίες ερμηνείες.

Gran Torino: μια τρυφερή και δυνατή ταινία για την αποδοχή της διαφορετικότητας στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

Good Will Hunting: ο χαρισματικός πρωταγωνιστής είναι μια ιδιοφυία που προέρχεται από πολύ φτωχό περιβάλλον και άσχημες εμπειρίες. Δέχεται ψυχοθεραπεία και, μετά από αντιστάσεις συναρμολογεί τα κομμάτια της ζωής του, δημιουργώντας μια στενή θεραπευτική σχέση.   

Rain Man: το φαινόμενο του "idiot savant" που απαντάται σπανιότατα σε αυτιστικά άτομα, απεικονισμένο με έξοχη ηθοποιία από τον Dustin Hoffman. Η ζωή με έναν αυτιστικό αδερφό και οι ακραίες ικανότητες και ανικανότητες που απαντώνται στο ίδιο μυαλό.


 



I am Sam: η νοητική υστέρηση δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Η ταινία αφηγείται την περιπέτεια της πατρότητας για έναν άντρα με χαμηλή νοημοσύνη και πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις, όταν το παιδί μπαίνει στο ρόλο του φροντιστή.




Boys Don't Cry: διαταραχή φυλετικής ταυτότητας και εκφοβισμός (bullying) σε μια ταινία σχετικά με μια κοπέλα που δε νιώθει θηλυκή.

image: http://img.ehowcdn.com/article-new/ehow/images/a08/2d/9g/use-feature-films-analyze-psychology-800x800.jpg

Σχόλια