Άγχος τις πρώτες μέρες της ζωής συνδέεται με προτιμήσεις σε λίπη και σάκχαρα

 
Πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα βρήκε ότι, όταν βιώνονται υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει κάποιος πιο επιρρεπής στο άγχος και αργότερα στη ζωή, όπως και να προτιμά στο μέλλον τρόφιμα υψηλά σε σάκχαρα και λιπαρά. Μεταφράζω το σχετικό άρθρο

Ερευνητές έχουν βρει ότι οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα άγχους τις πρώτες μέρες της ζωής τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και αργότερα στη ζωή τους, καθώς και να δείχνουν προτίμηση στην κατανάλωση τροφίμων που είναι υψηλά σε περιεκτικότητα σακχάρων και λιπαρών.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρίας για την Πεπτική Συμπεριφορά- Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB).
Ενήλικοι αρουραίοι που είχαν βιώσει αγχογόνο περιβάλλον, μόλις είχαν γεννηθεί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν άγχος και να αναζητήσουν "παρηγορητικές" τροφές, όταν μεγάλωναν. 
Αυτές οι "παρηγορητικές" τροφές καταναλώνονται ως ανταπόκριση σε άγχος και αγωνία, κάτι το οποίο πιστεύεται ότι παίζει έναν τεράστιο ρόλο στην πανδημία παχυσαρκίας που αυξάνεται διαρκώς. 
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marketing, από τον Brian Wansink, αποκάλυπτε ότι οι άνθρωποι που νιώθουν θλίψη έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο από την κατηγορία των λιγότερο υγιεινών, παργηγορητικών φαγητών, από ό,τι όταν νιώθουν χαρούμενοι. Η μελέτη είχε ως στόχο να βρει αν η πρώιμη έκθεση στο στρες μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες αργότερα στη ζωή. Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές έβαλαν μερικούς αρουραίους στη δοκιμασία είτε ενός πρωτοκόλου μειωμένης φροντίδας (πρώιμη έκθεση στο στρες) ή σε κανονική φροντίδα (ομάδα ελέγχου), όταν γεννήθηκαν. Όταν οι αρουραίοι ενηλικιώθηκαν, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του στρες και της αγωνίας και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επίσης μέτρησαν την προτίμησή τους σε παρηγορητικές τροφές. Η έρενυα βρήκε ότι οι αρουραίοι που βίωσαν το πρώιμο στρες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος στην ενήλικη ζωή τους και είχαν μια προτίμηση σε παρηγορητικές τροφές. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, την Tania Machado: "Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι η προτίμηση σε παρηγορητικές τροφές μπορεί να ενισχύεται από μια τέτοια πρώιμη έκθεση στο στρες".

Οι αλλαγές στο άγχος και τις διατροφικές προτιμήσεις στους αρουραίους που εκτέθηκαν σε πρώιμο στρες ως νεογνά μπορεί να οφείλονται σε μεταβολές στις ορμονικές ανταποκρίσεις στο στρες. Η κατανάλωση παρηγορητικών τροφών σε αυτούς τους αρουραίους είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν για να απαλύνουν αυτά τα αγχώδη συναισθήματα. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να καταλάβουμε πώς αυτά τα ευρήματα μπορεί να σχετίζονται με την φροντίδα παιδιών σε ευαίσθητους πληθυσμούς.
image: http://thehealthyapron.com/wp-content/uploads/2011/03/g-hlt-090616-stress-eating-2-2p.jpg

Σχόλια