Διαφορετικός ο αυτισμός ανάμεσα στα δύο φύλα

Για να γίνεται επιτυχημένη η θεραπευτική αντιμετώπισης μιας κατάστασης, χρειάζονται πολλές πληροφορίες σχετικά με τη φύση της. Έτσι και ο αυτισμός φαίνεται ότι εκδηλώνεται διαφορετικά ανάμεσα στα δύο φύλα- πληροφορία πολύ χρήσιμη για τη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης. Ας δούμε ένα άρθρο που εξηγεί πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα:

Οι άνδρες και τα αγόρια με αυτισμό εμφανίζουν διαφορετικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους από ό,τι αντίστοιχα συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών και των κοριτσιών, κάτι που ίσως σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται η ίδια θεραπευτική προσέγγιση στα δύο φύλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι ο αυτισμός έχει ως συνέπεια διαφορετικού είδους αλλαγές στην νευροανατομία του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμον Μπάρον-Κόεν του Κέντρου Ερευνών Αυτισμού του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα εγκεφάλου "Brain", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής εγκεφαλικής απεικόνισης σε 60 άτομα που έπασχαν από αυτισμό και σε άλλα τόσα υγιή για λόγους σύγκρισης.

Ο αυτισμός, από τον οποίο πάσχει περίπου το 1% του πληθυσμού (με συμπτώματα διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας) είναι τρεις έως πέντε φορές πιο συχνός στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, με συνέπεια έως σήμερα οι περισσότερες έρευνες να έχουν εστιαστεί στα αγόρια και να έχουν έτσι παραγνωριστεί οι διαφορές που εμφανίζει ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών. Επιπλέον, ο αυτισμός στα κορίτσια διαγιγνώσκεται πιο δύσκολα και αυτά μπορεί να στιγματιστούν ακόμη περισσότερο από ό,τι τα αυτιστικά αγόρια.

Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση πως, κατά κάποιον τρόπο, η συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή στα κορίτσια δεν είναι παρά μια ακραία μορφή του «ανδρικού» εγκεφάλου, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλος των αυτιστικών κοριτσιών τείνει να μοιάζει πιο πολύ με τον υγιή ανδρικό εγκέφαλο παρά με τον υγιή γυναικείο εγκέφαλο. Αντίθετα, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα αυτιστικά αγόρια, ο εγκέφαλος των οποίων δεν δείχνει αντίστοιχα χαρακτηριστικά «ακραίου» αρσενικού εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Μενγκ-Τσούαν Λάι δήλωσε ότι ένα βασικό συμπέρασμα της νέας έρευνας είναι πως ο αυτισμός είναι διαφορετικός στα δύο φύλα και δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. «Στις μελλοντικές έρευνες, δεν θα πρέπει να υποθέτουμε πως ό,τι ισχύει στα αγόρια, θα πρέπει τυφλά να εφαρμόζεται και στα κορίτσια. Ο τρόπος που ο αυτισμός εκδηλώνεται στους άνδρες, είναι διαφορετικός από τον τρόπο που εκδηλώνεται στις γυναίκες, όσον αφορά τη δομή του εγκεφάλου τους», τόνισε.

Η νέα μελέτη εν μέρει εξηγεί γιατί ο αυτισμός είναι μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση και γιατί χαρακτηρίζεται από ένα τόσο ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από τα πιο ήπια έως τα πιο σοβαρά.

image: http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=650798

Σχόλια