Το άγχος παχαίνει!

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που μεταβάλλει και τη συμπεριφορά μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός μας. Για πρώτη φορά μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι το άγχος οδηγεί σε μεταβολή της διατροφικής μας συμπεριφοράς και επίσης ότι αλλάζουν ορισμένες ορμόνες υπεύθυνες για το τελικό μας βάρος. Αντιγράφω το σχετικό άρθρο:

Υπήρχε πάντα η αίσθηση, ότι τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο άγχος οδηγούνται συχνότερα στο ψυγείο, σαν αντίδραση εκτόνωσης στα προβλήματα τους. Πολλές φορές τα ίδια άτομα προβάλλουν το άγχος σαν δικαιολογία για τα περιττά τους κιλά και συνήθως το άγχος είναι η αιτία για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια καινούρια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καταγεγραμμένη μια επιστημονική τεκμηρίωση που να συσχετίζει το χρόνιο άγχος με την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη συμπλήρωσε αυτό το κενό. Η δημοσίευση έγινε τον Απρίλιο του 2012 στο Psychoneuroendocrinology από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι γυναίκες με το ίδιο κοινωνικο-οικονομικό προφίλ, τα ίδια εισοδήματα και επίπεδο μόρφωσης, που διαφέραν όμως στο επίπεδο του άγχους που βίωναν, είχαν διαφορές στο μεταβολισμό τους. Οι γυναίκες με το περισσότερο άγχος αναφέρανε ότι η επιλογή της τροφής ήταν πιο ανθυγιεινή, πιο λιπαρή και πολλούς υδατάνθρακες, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν λιγότερο άγχος. Ως εκ τούτου οι γυναίκες με το περισσότερο άγχος είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο σωματικό βάρος και πιο κακό μεταβολισμό.

Η έρευνα πέρα από την παρατήρηση αυτή προσπάθησε να ανιχνεύσει και το ορμονικό μονοπάτι που συνδέει το άγχος με την παχυσαρκία. Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε μια διαφοροποίηση στο πεπτίδιο NPY, το οποίο είναι ρυθμιστικό της όρεξης. Οι γυναίκες με άγχος είχαν σαφώς μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ΝΡΥ στο αίμα και πιθανότατα αυτό να συνδέει βιοχημικά το άγχος με την παχυσαρκία.

Σχόλια