Μύρισε...ευτυχία!

Το ακόλουθο άρθρο μας ενημερώνει σχετικά με τα χημικά σήματα που απελευθερώνονται, όταν βιώνουμε συγκεκριμένα συναισθήματα και εξηγεί ότι αυτά τα σήματα μεταδίδονται και στους άλλους ανθρώπους: 

Ο άνθρωπος μπορεί να μην έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όσφρηση, αν τουλάχιστον συγκριθεί με αυτή που διαθέτει ένα σκυλί, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent, μπορεί να μυρίσει και συναισθήματα, όπως π.χ. την ευτυχία. Ναι, επειδή η ευτυχία μυρίζει, υποστηρίζουν Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικότερα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος με την ατελή του όσφρηση μπορεί να διακρίνει αν κάποιος είναι ευτυχισμένος από την οσμή που αποπνέει. Οπως είναι γνωστό, ο ανθρώπινος οργανισμός απελευθερώνει «χημικά σήματα», τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να μεταδώσουν αρνητικά συναισθήματα, όπως η αηδία και ο φόβος.
Ωστόσο η νέα έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, διαπίστωσε ότι αυτά ακριβώς τα χημικά σήματα μπορεί να χρησιμεύσουν προκειμένου να διαδοθεί η ευτυχία ακριβώς σαν να ήταν μεταδοτικό νόσημα.
Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα ιδρώτα από τις μασχάλες ανθρώπων που παρακολουθούσαν ταινίες, οι οποίες είχαν επιλεγεί έτσι ώστε να τους δημιουργήσουν συναισθήματα ευτυχίας, φόβου ή να τους αφήσουν αδιάφορους, χωρίς, δηλαδή, να μεταβάλουν την ψυχολογική τους κατάσταση. Στη συνέχεια, τα δείγματα ιδρώτα δόθηκαν σε άλλους ανθρώπους –οι οποίοι υποχρεώθηκαν να τα μυρίσουν– ενώ η κίνηση των μυών του προσώπου τους καταγραφόταν από ηλεκτρομυογράφο
«Η έκθεση στον ιδρώτα ευτυχισμένων ανθρώπων προκάλεσε μια πιο χαρούμενη ή μάλλον μια πιο ευτυχισμένη έκφραση στο πρόσωπο, συγκριτικά με αυτήν που προκάλεσε ο ιδρώτας ανθρώπων που καταβάλλονταν από φόβο ή αδιαφορία», αναφέρει η ομάδα στην επιθεώρηση Psychological Science. «Τα συμπεράσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι όχι μόνο τα αρνητικά συναισθήματα αλλά και τα θετικά είναι δυνατόν να μεταδοθούν με την οσμή. Η ευτυχία είναι επωφελής σε πολλαπλά επίπεδα καθώς αποκαθιστά την τρομακτική επίδραση που έχουν τα αρνητικά συναισθήματα στην καρδιαγγειακή υγεία, το νευροενδοκρινικό σύστημα και το ανοσοποιητικό, ενώ αυξάνει τη δυνατότητα εστίασης της προσοχής και εμπνέει τη γέννηση δημιουργικών ιδεών. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και διαθέτουν την ικανότητα να μοιράζονται τα θετικά τους συναισθήματα, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τις συνηθισμένες αισθήσεις, όπως η όραση, η ακοή και η αφή, αλλά και, όπως αποδεικνύει η παρούσα μελέτη, την όσφρηση», σχολιάζουν οι ερευνητές.
Τέλος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετάδοση αυτών των οσφρητικών χημικών σημάτων συναισθήματος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ψυχολογίας του όχλου.

Σχόλια